Ισχυρός ρόλος της ΕΕ στη Συρία: ένταση των προσπαθειών για οικοδόμηση της ειρήνης

0
179

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας εξέδωσαν στις 14/3 Κοινή Ανακοίνωση που προτείνει μια μακρόπνοη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία.

Η Κοινή Ανακοίνωση έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή για τη Συρία, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την έναρξη της σύρραξης και με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, κατόπιν της συμφωνίας της Αστάνα για έναν μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος/ κ. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή Κοινή Ανακοίνωση ενδυναμώνει όχι μόνο την ήδη ισχύουσα δέσμευση και στήριξή μας για μια πολιτική λύση -μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία- αντί του πολέμου, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίτευξη συμφωνίας, οπότε και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης. Και υπάρχουν πολλά ακόμη που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να κάνει, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Οι Σύριοι επιθυμούν και αξίζουν την ειρήνη, όπως επιθυμούν και αξίζουν να έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τους. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους για να στηρίξουμε το μέλλον της Συρίας.»

Στην Ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2016, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είχε πει: «Ζητώ σήμερα μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συρία. Για να μπορέσει η Ευρώπη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση ενός ειρηνικού συριακού κράτους και μιας πλουραλιστικής, ανεκτικής κοινωνίας των πολιτών στη Συρία.»

Η Κοινή Ανακοίνωση παρουσιάζει τη σημερινή κατάσταση στη Συρία από πολιτική και ανθρωπιστική άποψη καθώς και από την άποψη της ασφάλειας. Παρουσιάζει επίσης την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης. Προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων και των απειλών από τη συνέχιση του πολέμου τόσο για τα βασικά συμφέροντα της ΕΕ όσο και για τη σταθερότητα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Καθορίζει επίσης σαφείς στόχους για την πολιτική της ΕΕ έναντι της Συρίας.

Ως επόμενο βήμα, η ανακοίνωση προτείνει σαφείς κατευθύνσεις δράσης για την υλοποίηση των στόχων αυτών, σε στενή συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους και διεθνείς οργανώσεις.

Όπως περιγράφεται στην Κοινή Ανακοίνωση, η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συρία δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Χαρακτηρίζεται από μια μακρόπνοη προοπτική για τη στήριξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ σε σχέση με τη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρέχει άμεση στήριξη στην πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ και ενίσχυση τόσο της συριακής αντιπολίτευσης όσο και των οργανώσεων της συριακής κοινωνίας των πολιτών. Θα εξακολουθήσει να είναι ο πρώτος χορηγός βοήθειας στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την έναρξη της σύρραξης, η ΕΕ έχει διαθέσει 9,4 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη διάσωση ζωών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συριακού λαού και των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες.