Κεφαλογιάννης: «Έντονη ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία»

0
126

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης προήδρευσε των ευρωβουλευτών που μετέχουν στη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που εξέτασε την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ενόψει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές προκαλεί ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για την πορεία των υπό ένταξη χωρών.
Οι συλλήψεις, οι διώξεις, η φίμωση μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι μαζικές δίκες δεν προσομοιάζουν σε χώρα που λειτουργεί το κράτος δικαίου και απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, που αμφισβητούν ευθέως τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, δημιουργούν έντονη ανησυχία γιατί καταδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Οι συνεχείς και εν πολλοίς κλιμακούμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό, οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι προκλήσεις μπορεί ίσως να γίνονται κατά κύριο λόγο για εσωτερική κατανάλωση ενόψει του δημοψηφίσματος αλλά δεν παύουν να απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.