ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Άμεση αποκατάσταση της ζημιάς στο Μεγάλο Τέμενος Βαγιαζήτ»

0
120

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Μεγάλο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, λόγω πυρκαγιάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τη πυρκαγιά που προκλήθηκε χθες στο Μεγάλο Τέμενος Βαγιαζήτ ή Μεχμέτ στο Διδυμότειχο του Έβρου.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ που θεωρείται το παλαιότερο και σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο στην Ευρώπη σηματοδοτεί την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την επίβλεψη του οποίου μάλιστα το τελευταίο διάστημα διενεργούνταν εργασίες αποκατάστασης.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό) αλλά ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά.

Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Μεγάλο Τέμενος Βιαγιαζήτ του Διδυμοτείχου δεν είναι μόνο μία υποχρέωση Πολιτισμού απέναντι σε ένα ιστορικό μνημείο, αλλά θα αποτελέσει και το ανάχωμα που θα αποθαρρύνει τις όποιες ακραίες φωνές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της τα παραπάνω;

– Ποια Ευρωπαϊκά Ταμεία μπορούν να συνεισφέρουν στις δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ;».