Οικονομική χειραφέτηση, προσωπική ανεξαρτησία: Ημέρα της Γυναίκας 2017

0
158

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, ωστόσο φέρνει οικονομική ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να αποφασίσεις εσύ για το μέλλον σου. Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στις υψηλές θέσεις εργασίας και αφιερώνουν τον περισσότερό τους χρόνο στην οικογένεια και το νοικοκυριό. Φέτος, η επιτροπή του ΕΚ για τα δικαιώματα των Γυναικών, αποφάσισε να αφιερώσει την ημέρα στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών.

Ημέρα της Γυναίκας 2017
Παρόλο που τα πράγματα κινούνται σιγά σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση, η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι γυναίκες αποτελούν πλειοψηφία στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα σε θέσεις εργασίας ίσης αξίας και παλεύουν για να βρεθούν θε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Φέτος, η επιτροπή για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων αποφάσισε να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην οικονομική τους χειραφέτηση.

Συναντήσεις, εκδηλώσεις και βραβεία
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμορφώνει διάφορες θεματικές εκδηλώσεις. Στις 8 και 9 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές συναντούν βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών και γειτονικών χωρών. Τη συνεδρίαση θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και η επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα. Θα ακολουθήσουν σεμινάρια και η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμων Γυναικών, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για την Έρευνα Κάρλος Μοέντας και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μέρεντ Μακγκίνες. Στις 9 Μαρτίου, η νικήτρια του Βραβείου Ζαχάρωφ Λαμίγια Αλι Μπασάρ θα μιλήσει στου ευρωβουλευτές και τους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων.

Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΕΚ συνέντευξη με την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων Vilija Blinkeviciute (Σοσιαλιστές, Λιθουανία), και συνέντευξη με την εισηγήτρια της έκθεσης για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας Tatjana Zdanoka (Πράσινοι, Λετονία), στο Facebook

Τέλος, στις 7 και 8 Μαρτίου το ΕΚ διοργανώνει σεμινάριο για δημοσιογράφους στο οποίο συμμετέχουν μέλη της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και ειδικοί όπως η διάσημη Γαλλίδα πυρηνική φυσικός Hélène Langevin-Joliot (89), η εγγονή της Μαρί Κιουρί και η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλλερ, η οποία οδήγησε τη Βρετανική κυβέρνηση στο δικαστήριο μετά την απόφαση για την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.