Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017 – Κοινή Δήλωση Ευρωπαίων Επιτρόπων

0
169

 

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό των γυναικών στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, όπως άλλωστε έκανε από τη στιγμή της σύστασής της.

Πριν από εξήντα χρόνια η ισότητα ανδρών και γυναικών ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης ως μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την εποχή εκείνη, η προσήλωση της Ευρώπης στην αρχή της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία ήταν μοναδική στον κόσμο. Έκτοτε η ΕΕ εξακολουθεί να πρωτοπορεί και να σημειώνει αισθητή πρόοδο σε όλα τα μέτωπα στον τομέα αυτό. Εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη χειραφέτησή τους στον αγώνα κατά των διακρίσεων και της βίας με βάση το φύλο.

Το 2017 ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται στην πολιτική ή κατέχουν ανώτερες θέσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Στην Επιτροπή οι γυναίκες αποτελούν το 55 % του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Μολαταύτα πολλές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μόνες μητέρες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας. Το 2016 το ποσοστό γυναικείας απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο διαχρονικά υψηλότερο ποσοστό του 65,5 %, ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται μεγάλη απόκλιση από το ποσοστό της ανδρικής απασχόλησης, που ανέρχεται σε 77 %.

Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Σε καταστάσεις συγκρούσεων, μετανάστευσης και εκτοπισμού, αλλά και όπου οι επιπτώσεις της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής είναι δριμύτερες, οι γυναίκες ανήκουν συχνά στις πιο ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των γυναικών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας και φθάνουν στην ΕΕ στο πλαίσιο των σημερινών μεταναστευτικών ροών.

Η μισαλλοδοξία κατά των γυναικών και ο μισογυνισμός εκδηλώνονται τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και στη θρασύδειλη ανωνυμία του διαδικτύου. Οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών παρουσιάζουν ανοδική τάση. Υπερβολικά πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Επίσης οι γυναίκες είναι από τους πρώτους που πλήττονται από τις διακρίσεις και τη βία, ιδίως σε περιοχές συγκρούσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ωστόσο, εξίσου συχνά οι γυναίκες είναι οι πρώτες που αναζητούν λύσεις, επιδεικνύουν μεγάλες αντοχές σε καιρούς προκλήσεων και είναι εκείνες που διαθέτουν όραμα για το μέλλον της χώρας τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με ομάδες γυναικών σε όλο τον κόσμο, ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Θα συνεχίσουμε τη δράση μας τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Ειδικότερα:

  • Μέσω της στρατηγικής δέσμευσης για την ισότητα των φύλων 2016-2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταπολεμά τις ανισότητες σε βασικούς τομείς όπως η εργασία, η αμοιβή, η λήψη αποφάσεων και η βία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφιερώσει το 2017 στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
  • Αυτή τη χρονιά η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής για γονείς και όσους βαρύνονται με υποχρεώσεις παροχής φροντίδας.
  • Μέσω της μεταρρύθμισης που προτείναμε για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, οι μετανάστριες που έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας προστασία και οι οποίες έχουν υποστεί σωματικές και/ή ψυχολογικές βλάβες θα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, νομική συμβουλή, καθώς και μετατραυματική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη.
  • Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τη διάσταση του φύλου στις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής της πολιτικής και νομοθεσίας.
  • Μέσω του σχεδίου δράσης της ΕΕ για θέματα φύλου 2016-2020, στις εξωτερικές της σχέσεις η Επιτροπή θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο που αποκλείονται από την εκπαίδευση, την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, την αγορά εργασίας, καθώς και την πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα έρχονται αντιμέτωπες με κανόνες και νόμους κληρονομικής διαδοχής, ιθαγένειας ή ιδιοκτησίας γης που εισάγουν διακρίσεις.
  • Για να διασφαλίσει ότι η στήριξη θα φτάσει στα πιο ευάλωτα άτομα ανά τον κόσμο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει συστηματικά την ανθρωπιστική της βοήθεια μέσα από μια προσέγγιση που συνυπολογίζει τη διάσταση του φύλου.
  • Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.

Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων, για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και για τη χειραφέτησή τους, ώστε να καταφέρουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη, όπως και πριν από 60 χρόνια, στη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Οι υπογράφοντες:

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Φεντερίκα Μογκερίνι

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ

O Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν

Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Νέβεν Μίμιτσα

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. ΧρήστοςΣτυλιανίδης

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. ΒιέραΓιούροβα