“Σπίτι και Ταυτότητα” & “Rusted Evidence” της Τούλας Λιασή, στο Σπίτι της Κύπρου

0
180

Το Σπίτι της Κύπρου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-Καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο και άλλες περιοχές συγκρούσεων, της Τούλας Λιασή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα λόγου του Σπιτιού της Κύπρου. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Λεύκιος Ζαφειρίου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν, στον 2ο όροφο του Σπιτιού της Κύπρου, τα εγκαίνια των εκθέσεων «Rusted Evidence» της Τούλας Λιασή και «Σπίτι και Ταυτότητα».

Η παρουσίαση του βιβλίου και τα εγκαίνια των εκθέσεων και θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα.

Rusted Evidence

Το έργο Rusted Evidence (Σκουριασμένες Μαρτυρίες) απεικονίζει την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, μέσα από κολάζ φωτογραφιών παλιών, σκουριασμένων, καθημερινών μεταλλικών αντικειμένων, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι εγκλωβισμένοι ακόμη και σήμερα. Τα αντικείμενα –φορτισμένα με εμπειρίες ζωής, κατεστραμμένα και ξεχασμένα όλα αυτά τα χρόνια– καθίστανται μάρτυρες μιας κατεστραμμένης ζωής. Οι Σκουριασμένες Μαρτυρίες δεν αποσκοπούν σε συμβολισμούς ή μυθοπλασίες, αλλά περισσότερο σε μια ρεαλιστική καταγραφή των αντικειμένων όπως πραγματικά είναι: μέσα από την απόλυτη σιωπή τους αποτελούν αυτόνομους μάρτυρες ενός τραυματικού παρελθόντος.

Σπίτι και Ταυτότητα

Σπίτι και Ταυτότητα αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο η εικαστικός και εκπαιδευτικός τέχνης Τούλα Λιασή θεμελιώνει την έρευνά της: ένα πρότζεκτ που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο πώς αυτά τα θέματα  μπορούν να ενσωματωθούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση σε περιοχές συγκρούσεων, όπου το σπίτι και η ταυτότητα μεταβάλλονται, επαναπροσδιορίζονται και διαπραγματεύονται συνεχώς. Η έρευνα εστιάζεται σε δύο σχολεία: το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας στη Δερύνεια -χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου και συνορεύει με την «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου. Τριάντα μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα: με γραπτές αφηγήσεις και καλλιτεχνικά έργα, που στη συνέχεια αναλύθηκαν για να καθοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ατομικές ιδέες των μαθητών σχετικά με το σπίτι και πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ταυτότητα τους.

Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα στην Καρπασία το 1957 και έζησε εκεί μέχρι τα δεκαοκτώ της. Το 1975, αφού έμεινε ένα χρόνο εγκλωβισμένη, έφυγε για να σπουδάσει πρώτα στην Αθήνα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου πήγε για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες. Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια μέχρι να της επιτραπεί τελικά να επιστρέψει στο χωριό της. Στην αρχή για λίγες ώρες, αργότερα για λίγες ημέρες και από το 2003, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, της επιτρέπεται να μένει για τρεις μήνες, ως τουρίστας περισσότερο παρά ως κάτοικος. Αρχισε τις σπουδές της στο σχέδιο και ζωγραφική στην Σχολή Βελουδάκη, στην Αθήνα (1975-1980). Συνέχισε σχέδιο και ζωγραφική (ΒΑ) στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών, στην Χάγη (1980-1984) και αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στην Εκπαίδευση (ΒΑ) στην Ακαδημία Willem de Kooning, (2004-2006) και Piet Zwart Institute, (ΜΑ) στο Ρόττερνταμ, Ολλανδία (2013-2015). Έχει κάνει διάφορες ατομικές εκθέσεις στην Ολλανδία και Κύπρο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα και Κύπρο. Από το 1980 ζει στην Χάγη και εργάζεται σαν καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός τέχνης.

Χώρος: Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Διεύθυνση: Οδός Ξενοφώντος 2Α, Πλατεία Συντάγματος, 10557 Αθήνα

Εγκαίνια: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00

Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 30 Μαρτίου 2017

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 10:00-18:00 | Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-15:00

Συντονισμός: Μαρία Ραγιά, Μορφωτική Λειτουργός.

Ιστότοπος ανακοίνωσης έκθεσης και φωτογραφικό υλικό: www.spititiskyprou.gr/nea-anakinosis/