Σχοινάς: Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης

Η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. "Η Ελλάδα να συζητήσει την αλληλεγγύη των γενεών", τόνισε

0
114

Τις τρεις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ανέλυσε μιλώντας στο 2o Delphi Economic Forum, ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εξήγησε τα επόμενα βήματα μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
“Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα και στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης διότι ακόμη αντηχεί στις αίθουσες των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων η φράση του Ντ Εστέν ότι “Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω από την Ευρώπη τη χώρα του Πλάτωνα” και γιατί τη δραματική Δευτέρα 29 Ιουνίου του 2015 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφώνησε “Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα”. Για αυτό είμαστε στην πρώτη ταχύτητα”, τόνισε ο κ.Σχοινάς.
“Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει για να μείνουμε ή εάν θέλουμε να μείνουμε. Στη Λευκή Βίβλο και τα δύο ερωτήματα είναι παραδεκτά και ο δημόσιος διάλογος στην Ευρώπη μπορεί να καλύψει και τα δύο πεδία”, πρόσθεσε και τόνισε:
“Η Ελλάδα είναι “καταδικασμένη”, αν θέλετε, να είναι στην πρώτη ταχύτητα και θα είναι”.

Ποια θεωρεί ο κ. Σχοινάς ως τα τρία βασικά προαπαιτούμενα για αυτό.

Πρώτον, σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει να ξαναφτιάξει το κράτος της. “Η Ελλάδα έχει κράτος εργοδότη, όχι πάροχο υπηρεσιών, με πολλές στρεβλώσεις, κράτος που έχει φθηνήνει αλλά δεν έχει μικρύνει. Πολλοί στην Ευρώπη βλέπουν ότι έχουμε την ευκαιρία να το ξαναφτιάξουμε”, ανέφερε και τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στο κράτος πρέπει να συνεχιστεί.
Δεύτερον και κυριότερον, εκτίμησε, είναι η κοινωνία. “Στην Ελλάδα η κοινωνία δέχεται ως λογικό να υπάρχουν γενιές Ελλήνων που μπορούν να λύσουν το δικό του πρόβλημα σε βάρος των παιδιών και των εγγονιών τους. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αλληλεγγύης γενεών. Τα δυσθεώρητα χρέη είναι συνέπεια της λογικής ‘ας δανειστούμε και ας προχωρήσουμε κι έχει ο Θεός'”, τόνισε ο κ.Σχοινάς.
Σχολίασε μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει σε μία κοινωνία που στο οικογενειακό πλαίσιο οι παππούδες είναι ικανοί να σκοτώσουν για τα εγγόνια τους και αυτό που κάνουμε τόσο καλά στην οικογένεια δεν το έχουμε καταφέρει ως κοινωνία, καταλήγοντας: “Το να αφήνουμε ευκαιρίες και όχι χρέη στις νέες γενιές δεν είναι μία κουβέντα που αφορά τους δανειστές, αλλά εμάς”.
Τρίτον, είπε, ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να εύχεται να αποτύχει η Ελλάδα (“γιατί έχουμε δανειστεί από όλο τον κόσμο και όλος ο κόσμος έχει γνήσιο ενδιαφέρον να πετύχει η Ελλάδα”) και εκτίμησε ότι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε για να πετύχουμε. “Πως; Κάνοντας ό,τι έκαναν κι οι άλλοι. Πέρα από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, ας δούμε την Κύπρο. Πέτυχε γιατί υπήρχε πολιτική αντιστήριξη. Επικεντρώθηκαν όλοι στο πρακτέο. Καταδικάστηκαν μεσσιανικές, εύκολες και άκοπες λύσεις”, εκτίμησε.
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο κ.Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κλείσει “διότι εάν έχει ζήσει κάποιος το ελληνικό δράμα από την αρχή του μέχρι τώρα, δε χωρά αμφιβολία ότι με τη βοήθεια της Ευρώπης η κατάσταση βαίνει προς το καλύτερο. Το 2010 η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν απελπιστική. Το 2017 δεν έχει εξομαλυνθεί, αλλά είναι σαφέστατα καλύτερη”.
Στο ερώτημα εάν θα κλείσει μέχρι το επόμενο Eurogroup, απάντησε πως ελπίζει για τις 20 Μαρτίου, αλλά “γίνονται συζητήσεις όσο μιλάμε στην Αθήνα και δε θα ήθελα ακόμη να προτρέξω, γιατί δεν είναι σοφό στη δική μου δουλειά να προτρέχεις”.