“Το Καϊμακλί χτες και σήμερα” του Κωνσταντίνου Κλεάνθους

0
936

 

Το  εξάτομο έργο Το Καϊμακλί χτες και σήμερα” του Κωνσταντίνου Κλεάνθους παρουσιάζεται την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00  στο Σπίτι της Κύπρου, (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα).

Για το έργο θα μιλήσει ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου,  Βυζαντινολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και την εκδήλωση θα  παρουσιάσει η κ. Αντωνία Προδρόμου, πρώην Επιθεωρήτρια Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

“Το Καϊμακλί χτες και σήμερα”  αποτελείται από έξη τόμους με θεματική υποδομή για τον κάθε ένα:

Τόμος Α’: Η Κοινωνική Ζωή στο Καϊμακλί μέσα από τις εφημερίδες της περιόδου της Αγγλοκρατίας 1878 -1960 (2011)

Τόμος Β’: Ιστορική Επισκόπηση με αναφορά σε ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, τις εργασίες των κατοίκων και την κοινωνική ζωή στο Καϊμακλί τέλος 19ου αρχές 20ου αιώνα (2013)

Τόμος Γ’: Αναδρομή στο Παλιό Καϊμακλί με αναφορά σε δρόμους, σπίτια, οικογένειες, οικογενειακά και γενεαλογικά δέντρα, Καϊμακλιώτες που τίμησαν τη γενέτειρά τους (2014)

Τόμος Δ’: Η Θρησκευτική ζωή στο Καϊμακλί (2014)

Τόμος Ε’: Το Καϊμακλί και ο Απελευθερωτικός Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955–1959 (2015)

Τόμος Στ’: Το Παλιό και Σύγχρονο Καϊμακλί, Φωτογραφικό Λεύκωμα (2015)

Ο  Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) στο  πλαίσιο του 5ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού το 2014  απένειμε το Αριστείο στον συγγραφέα για το εξάτομο έργο του “Το Καϊμακλί χτες και σήμερα”.

Ο Κωνσταντίνος Κλεάνθους γεννήθηκε στο Καϊμακλί, φοίτησε στο Αρρεναγωγείο Καϊμακλίου και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στο University of Durham στην Αγγλία. Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολόγος και ακολούθως βοηθός Διευθυντής και Διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1998 προήχθη σε Επιθεωρητή Θεολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης έως το 2000 οπότε και αφυπηρέτησε. Το συγγραφικό έργο του Κωνσταντίνου Κλεάνθους αναφέρεται σε: δημοσιεύσεις θεολογικών θεμάτων, παρουσιάσεις βιβλίων και ποίησης στον ημερήσιο Κυπριακό τύπο και σε Ελλαδικά περιοδικά, εκδόσεις έμμετρων θρησκευτικών θεατρικών έργων στις ενότητες: Χριστούγεννα – Πάθος και Ανάσταση με τα έργα: Νύχτα γεμάτη όνειρα, Νύχτα γεμάτη θάμπη (1990) με έπαινο το 1991 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων Αθηνών, Ω γλυκύ μου έαρ (1999). Ακολούθως το 2004 εκδόθηκε το πρώτο του λογοτεχνικό έργο Πικροδάφνες (Νουβέλα) και το 2006 αποτόλμησε την έρευνα-μελέτη Το Καϊμακλί χτες και σήμερα το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015. Το 2015 έγραψε το θεολογικό πόνημα με τίτλο Εγερτήριο Σάλπισμα Ψυχής και στην παρούσα φάση εργάζεται στην πρωτόγνωρη συγγραφή θέματος με τίτλο: Γνωριμία με την Παλαιοδιαθηκική–Καινοδιαθηκική Ιορδανία ή Πέραν του Ιορδάνου χώραν μέσα από τα θεόπνευστα κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.