Απάντηση της Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία

0
85

Επίτροπος Γ. Χαν: «Η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία, στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP».

Δημ. Παπαδημούλης: «Πλην των γενικόλογων δηλώσεων, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες δεσμεύεται η Κομισιόν να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία;».

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αυταρχική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που διώκει μαζικά πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, υπό το πρόσχημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η Κομισιόν, δια του Επιτρόπου Χαν, σημειώνει ότι η Ε.Ε. και η Επιτροπή έχουν επανειλλημένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP». Ο κ. Χαν καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτάει, επίσης, την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρός του, Osman Baydemir, και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Δίωξη του Osman Baydemir από την τουρκική κυβέρνηση

Συνεχίζοντας την αυταρχική της πολιτική, η τουρκική κυβέρνηση διώκει μαζικά πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, υπό το πρόσχημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί έπειτα από το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Τελευταίο «θύμα» των διώξεων, ο Osman Baydemir, Αντιπρόεδρος και βουλευτής του HDP, θερμός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ο οποίος διώκεται αυθαίρετα ως υποκινητής τρομοκρατίας, λόγω κριτικών δηλώσεών του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον Μάρτιο του 2016 στην επαρχία Urfa στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Μέχρι τώρα, η πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Osman Baydemir;
Πλην των γενικόλογων δηλώσεων, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία;

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής
Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην έκθεσή της του 2016, η Επιτροπή εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν έτος στην Τουρκία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Νοεμβρίου 2016 συμφώνησε ότι οι προβληματισμοί αυτοί θα εξακολουθήσουν να εκφράζονται με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο.

Η ΕΕ εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini, στη δήλωσή της εξ ονόματος της ΕΕ της 8ης Νοεμβρίου 2016, υπενθύμισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και, μολονότι αναγνωρίζει την ανάγκη της να λάβει τα ανάλογα μέτρα, καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.