Η Υ.Α. υπογραμμίζει το ανθρωπιστικό καθήκον απέναντι στους πρόσφυγες με αφορμή τους νέους κανονισμούς στις ΗΠΑ

0
71

Με αφορμή το Διάταγμα της 6ης Μαρτίου σχετικά με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των ΗΠΑ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες είναι καθημερινοί άνθρωποι που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις στην πατρίδα τους. Άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν άμεση ανάγκη ζωτικής βοήθειας και προστασίας.

Σχολιάζοντας το σχετικό Διάταγμα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi ανέφερε: «Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να προσφέρουμε προστασία στους ανθρώπους που διαφεύγουν από τη βία που απειλεί τη ζωή τους. Ανησυχούμε ότι αυτή η απόφαση, αν και προσωρινή, μπορεί να επιτείνει την αγωνία όσων επηρεάζονται από αυτή». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Ύπατη Αρμοστεία έχει μακρά συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα προσφύγων και ανυπομονούμε για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας».

Η Υ.Α. επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των υψηλότερων δυνατών προτύπων ασφάλειας και προστασίας σε όλα τα προσφυγικά προγράμματα.

Η Αμερική έχει αναπτύξει έναν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας, ενώ παράλληλα επιδεικνύει τα υψηλότερα ανθρωπιστικά ιδεώδη σε τομείς που εκτείνονται από την αρωγή σε καταστάσεις προσφυγικής κρίσης στο εξωτερικό, μέχρι τη φιλόξενη υποδοχή των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων. Οι οικογένειες αυτές έχουν τη δυνατότητα να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Αμερική με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για την προστασία των προσφύγων και ένα ισχυρό παράδειγμα για όλες τις χώρες. Σε μια εποχή που ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, μια τέτοια ηγεσία με ανθρωπισμό είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.