Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 13-16 Μαρτίου 2017

0
78

Συζήτηση με Γιούνκερ και Τουσκ για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9-10 Μαρτίου

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 9-10 Μαρτίου και θα συζητήσουν, ενόψει και της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μάλτας Λουις Γκρεχ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Παόλο Τζεντιλόνι, ο οποίος θα μιλήσει στη ολομέλεια του ΕΚ για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Νέα οδηγία για τα δικαιώματα και την ενεργό συμμετοχή των μετόχων ευρωπαϊκών εταιρειών

Η νέα οδηγία για την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής και της δέσμευσης των μετόχων των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών θα συζητηθεί στο ΕΚ τη Δευτέρα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Η νέα οδηγία περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου των μετόχων στον καθορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών καθώς και για τη διευκόλυνση του εντοπισμού των μετόχων από τις εταιρίες.
Αυστηρότεροι έλεγχοι για τους εισαγωγείς ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θα βάλει ένα τέλος στη χρηματοδότηση ενόπλων ομάδων και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του εμπορίου ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Πέμπτη. Ο κανονισμός θα υποχρεώσει όλους σχεδόν τους ευρωπαίους εισαγωγείς (θα εξαιρεθούν οι μικροί εισαγωγείς) κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού να πραγματοποιούν ελέγχους της «δέουσας επιμέλειας» στους προμηθευτές τους.
Ενίσχυση των ελέγχων σε όλος το μήκος της διατροφικής αλυσίδας
Το σχέδιο κανονισμού που θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους και τις επίσημες επιθεωρήσεις σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη. Ο νέος κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου, αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα των τροφίμων, να καταπολεμήσει τις πρακτικές εξαπάτησης και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας.
Διαχείριση αποβλήτων: αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή
Το μερίδιο των αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση θα ανέλθει στο 70% μέχρι το 2030, από 44% που είναι σήμερα, βάσει των τεσσάρων σχεδίων οδηγιών που θα τεθούν σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να περιοριστεί το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή, μία μέθοδο με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στο 5%, και να μειωθούν κατά 50% τα απόβλητα τροφίμων έως το 2030.
Συζήτηση με Μογκερίνι για τον «κανόνα ολικής φίμωσης» των ΗΠΑ κατά των αμβλώσεων
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την επαναφορά του «κανόνα ολικής φίμωσης» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου οι διεθνείς ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιούν ότι δεν εκτελούν ή προωθούν ενεργά τις αμβλώσεις. Η συζήτηση θα γίνει την Τρίτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας).
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μαυροβουνίου
Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη με τον Επίτροπο Χαν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μαυροβουνίου μέσα στο 2016. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο της χώρας στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να τις επηρεάσουν και να αποσταθεροποιήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.