Οι ευρωβουλευτές ζητούν να σωθεί η Αρκτική

0
73

Την έκθεση για την εφαρμογή ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής, συζήτησαν την Τετάρτη 15 Μαρτίου οι ευρωβουλευτές κατά την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Κάθε χρόνο 280 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας, ωστόσο αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η δημιουργία νέων θαλάσσιων διαδρομών ενισχύει το εμπόριο, την απόσπαση φυσικών πόρων, τον τουρισμό και οδηγεί αναπόφευκτα στην στρατιωτικοποίηση της.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την προστασία του μοναδικού και ευάλωτου οικοσυστήματος της Αρκτικής και την απαγόρευση της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, σε μια περίοδο που η θερμοκρασία της Αρκτικής έχει αυξηθεί δύο φορές περισσότερο από τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη και οι πάγοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 1981.

Υπάρχουν περιβαλλοντικές ενδείξεις, ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει μέχρι και 50 εκατοστά, κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα.

Από την άλλη μεριά το λιώσιμο των πάγων μπορεί να δώσει πρόσβαση σε νέα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, να αυξήσει τον τουρισμό και να ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μειώνοντας έως και 50% το χρόνο μεταφοράς. Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, για αυτό και η έκθεση του ΕΚ εφιστά την προσοχή στην αυξανόμενη παρουσία Ρωσικών δυνάμεων στην Αρκτική αλλά και στο έντονο κινεζικό ενδιαφέρον στην πρόσβαση σε νέες θαλάσσιες διαδρομές και σε αποθέματα ενέργειας.

Ένα από τους εισηγητές της έκθεσης ο Ούρμας Παέτ (Φιλελεύθεροι, Εσθονία),είπε ότι «η Αρκτική έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό εποικοδομητική περιοχή για την διεθνή συνεργασία Πρέπει να αποφύγουμε την στρατικωποιησή της Αρκτικής. Επίσης, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος» .

Η έκθεση εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 37 αποχές.