Τέρενς Κουϊκ στην Οττάβα: Οι Έλληνες συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Καναδά

0
177

Της Ιουστίνης Φραγκούλη- Αργύρη*

Με τίτλο «Ανακαλύψτε την Ελλάδα»  και με εκθέματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ξεκίνησαν την Τρίτη οι εορταστικές εκδηλώσεις των μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στην Οττάβα προς τιμήν των 150 χρόνων του Καναδά.  Η Ελλάδα επιλέχθηκε ως η πρώτη χώρα της ΕΕ για να εγκαινιάσει τις επετειακές εκδηλώσεις  που θα απλωθούν σε βάθος χρόνου με τη συμμετοχή των άλλων κρατών-μελών της.

Η εκδήλωση συνδυάστηκε με μια δεξίωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου ο πρέσβης Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος με τη σύζυγό του Βασιλική Τσίρου-Μαραντωνάτου δεξιώθηκαν την αφρόκρεμα της διπλωματικής και πολιτικής ζωής της Καναδικής πρωτεύουσας καθώς και την Ελληνική παροικία της Οττάβας.

Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έφτασε καθυστερημένος εξαιτίας της αργοπορίας της πτήσης του από το Λονδίνο. Ο Ελληνας υφυπουργός τόνισε τη σημαντικότητα της έναρξης των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Καναδά με την Ελληνική παρουσία, τονίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καναδά είναι θερμές και θα ενδυναμωθούν περισσότερο με τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά.

Στη συνέχεια,  στρεφόμενος προς την Ελληνική Ομογένεια του Καναδά σημείωσε ότι αποτελεί μέρος της επιτυχημένης πορείας του Καναδικού πολυπολιτιστικού μοντέλου καθώς έχει συνεισφέρει τα μάλα στην ανάπτυξη του Καναδά.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γεώργιος Μαρκαντωνάτος στην ομιλία του νωρίτερα έδωσε έμφαση στη σημασία της Ελληνικής Ομογένειας στην εξέλιξη του Καναδά, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική παροικία ανταπέδωσε τη φιλοξενία της μεγάλης χώρας των ευκαιριών.

Εκ μέρους της Καναδικής κυβέρνησης, περευρέθηκε η Αλεξάνδρα Μπουκαλίσκις, βοηθός υφυπεξ για την Ευρώπη, η οποία έδωσε έμφαση στους νέους δεσμούς που θα αναπτυχθούν με την επικύρωση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ. Η ίδια τόνισε ότι έχει πολλάκις επισκεφθεί την Ελλάδα καθότι η πεθερά της Αδελαϊς-Αμαλία καταγόμενη από την Κέρκυρα έχει βαφτίσει όλη την οικογένεια στη βαθειά Ελληνικότητα του γαλάζιου χρώματος των ελληνικών θαλασσών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αντώνιος Γεωργίου εξάλλου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα των Ελλήνων της Οττάβας και του Καναδά γενικότερα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό της Ελληνικής Κοινότητας Οττάβας καθώς και μια λαϊκή ορχήστρα, ενώ την παρουσίαση έκανε ο δικηγόρος Χρήστος Χατζής.

Στην δεξίωση του ζεύγους Μαρκαντωνάτου επί τη εθνική επετείω παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Κύπρου στον Καναδά Παύλος Αναστασιάδης , η βουλευτής του NDP Νίκη Αστον από τη Μανιτόμπα, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Καναδά,Ανδρομάχη Καρακατσάνη, o πρέσβης Ρόμπερτ Πέκ με την σύζυγό του Μαρία Πανταζή, η πρώην πρέσβης του Καναδικού υπεξ Αννα Αργύρης και πλήθος διπλωματικών και εκπροσώπων της Ελληνικής παροικίας της Οττάβας!