Δήλωση προθέσεων να καταστήσουν την Ευρώπη παγκόσμιο παίκτη στην πληροφορική και την υψηλή τεχνολογία υπέγραψαν οι υπουργοί επτά κρατών – μελών της ΕΕ που είναι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα αντικείμενα της Επιστήμης, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση κατά την διάρκεια της επονομαζόμενης «Ψηφιακής Ημέρας της ΕΕ», η οποία φιλοξενήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την Συνθήκη της Ρώμης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Αντρους Ανσιπ ανέφερε: «Είναι δύσκολο ακόμα και για μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ να βρούνε μόνα τους αυτά τα χρήματα και είναι λογικό να υπάρχει συνεργασία ώστε να αυτά τα χρήματα να ενωθούν και να δημιουργηθούν νέες ικανότητες για τους υπολογιστές, εκτός των ήδη υπαρχουσών».

Η HPC είναι μία τεχνολογία που παρέχει σε χιλιάδες επεξεργαστές τη δυνατότητα να δουλέψουν παράλληλα και να αναλύσουν εκατομμύρια δεδομένων. Η ιατρική, η φαρμακοβιομηχανία, η αστική ανάπτυξη και πολλές άλλες δραστηριότητες θα μπορούν να λάβουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα χάρη σε αυτές τις τεχνολογίες. Ωστόσο η υψηλή πολυπλοκότητά τους απαιτεί τεράστιες επενδύσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή θα προσφέρει στις χώρες της ΕΕ την ευκαιρία να συνεργαστούν για να επιβιώσουν. Η υπουργός Επικρατείας της Ισπανίας Κάρμεν Βέλα λέει στην κάμερα του euronews: «Αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να στεφθεί επιτυχία και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί αν δουλέψουμε όλοι μαζί σαν ομάδα. Υπάρχουν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Κίνα, που διαθέτουν περισσότερους πόρους. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν σκοπό να επενδύσουν πολλά χρήματα. Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, έχουμε τη γνώση. Η Ευρώπη διαθέτει αρκετές γνώσεις και μπορούμε να ξεπεράσουμε την έλλειψη χρημάτων αθροίζοντας τα ποσά που μπορούμε να διαθέσουμε».

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊοκό πρότζεκτ αντάξιο εκείνου της Airbus την δεκαετία του ’90 ή του Γαλιλαίο την περασμένη δεκαετία. Στόχος είναι επίσης η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Cloud, ενός τεράστιου δικτύου 1.700.000 Ευρωπαίων ερευνητών και 70 εκατομμυρίων επαγγελματικών στον τομέα της έρευνας, την ανάπτυξης, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο Ρομπέρτο Βιόλα, γενικός διευθυντής της DG Connect αναφέρει σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν υπογράψει αυτήν την δήλωση: «Αυτή η ομάδα των επτά είναι ο πυρήνας των επενδυτών, οι χώρες που συνήθως παρέχουν στις άλλες τις πιο υψηλές δυνατότητες όσων αφορά τους υπολογιστές. Συνεπώς είναι μάλλον φυσιολογικό αυτές να είναι οι χώρες που πρώτες υπογράφουν, αλλά και οι υπόλοιπες μας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους».

Κανένας από τους δέκα ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο σήμερα είναι σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επτά κράτη – μέλη που αποφάσισαν να συνεργαστούν, σκοπεύουν αυτό να αλλάξει. Ωστόσο αρκετοί επισήμαναν ότι η δημιουργία του αποκαλούμενου ευρωπαίου «σούπερ υπολογιστής» είναι ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να δουλεύει στο μέλλον μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων…