Μια λωρίδα 1 χιλιομέτρου, σε έναν επαρχιακό δρόμο της κωμόπολης Tourouvre-au-Perche, 3.500 κατοίκων, στην Νορμανδία, καλύφθηκε με πάνελ φωτοβολταϊκών.

Αυτή η υποδομή θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, από την υπουργό Ενέργειας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία θέλει να δημιουργήσει ένα ενεργειακό πρότυπο στη γαλλική περιφέρεια. Πρόκειται για μοναδικό έργο στον κόσμο, εξαιτίας του μεγέθους του, το οποίο ωστόσο δέχεται σκληρή κριτική γιατί η ενεργειακή απόδοση είναι αβέβαιη και το κόστος πολύ υψηλό: στοίχισε 5 δισ. ευρώ στο γαλλικό κράτος.

Η ιδέα να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στην άσφαλτο, ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να επιβαρύνονται τα γεωργικά κτήματα ή οι φυσικοί βιότοποι, δεν είναι καινούρια. Εδώ και δέκα χρόνια δύο Αμερικανοί από το Αϊντάχο, ο Scott και η Julie Brusaw, είχαν ανοίξει το δρόμο ιδρύοντας την εταιρεία Solar Roadways. Από τότε, το παράδειγμά τους αντέγραψαν πολλές χώρες, κυρίως το Βερολίνο ή προάστια του Αμστερνταμ. Αλλά, ως σήμερα, τα πειράματα είχαν γίνει σε πολύ μικρά κομμάτια δρόμου.
Οι γάλλοι μεγέθυναν το πρότυπο, με τη βοήθεια της γαλλικής κατασκευαστικής Colas (Ομιλος Bouygues) και το Εθνικό Ινστιτούτο ηλιακής ενέργειας (INES). Μετά από πέντε χρόνια ερευνών ξεκίνησε η υλοποίηση στην Νορμανδία.
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ κολλήθηκαν στην άσφαλτο, σε επιφάνεια 2.000 m2.

Ειδικά υλικά επιτρέπουν στα πάνελ να αντέχουν σε κυκλοφορία παντός τύπου οχήματος, ακόμη και φορτηγών, ενώ δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στα λάστιχα των αυτοκινήτων. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται συναντά τον τοπικό διαχειριστή και διαχέεται. Σύμφωνα με την εταιρεία Colas, αρκεί μια επιφάνεια 20 τετραγωνικών για να παράσχει ενέργεια σε μια οικογένεια ενώ το 1 χιλιόμετρο πάνελ αποδίδει το αντίστοιχο της κατανάλωσης σε δημόσιο φωτισμό μιας πόλης 5 000 κατοίκων.
«Ο δρόμος των φωτοβολταϊκών υπόσχεται πράσινη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και καινοτομία», δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στο ξεκίνημα του έργου, τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε τότε βιαστεί να υποσχεθεί ότι η παραγωγή θα είναι «17.963 κιλοβατώρες την ημέρα», αλλά γρήγορα το διόρθωσε λέγοντας ότι πρόκειται για «790 κιλοβατώρες την ημέρα», δηλαδή 22 φορές λιγότερο.