Χαρίτσης στη Λέσβο: “ενισχύουμε αποφασιστικά τη Λέσβο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου”

0
63

Περιοδεία του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση στη Λέσβο:

«Μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και επιπλέον εθνικούς πόρους ενισχύουμε αποφασιστικά τη Λέσβο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου»

Επίσκεψη στο νησί της Λέσβου πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα αρμόδια για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.

Ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου όπου συζήτησε μαζί τους τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας σε εκείνες που αφορούν την περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Λέσβο. Ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής και ζήτησαν στήριξη για την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους.

Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Σε μία πλούσια και ζωντανή συζήτηση ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τον συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή. Ο κ. Χαρίτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο, με αρχική δέσμευση πόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτήσει πλήθος από έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Αμέσως μετά, ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και νέους καινοτόμους επιχειρηματίες της Λέσβου όπου ανέλυσε τις χρηματοδοτικές και θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα και κεφάλαια, αλλά και την ενίσχυση της έρευνας και τη σύνδεση της με την παραγωγή. Ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ το οποίο προκηρύχθηκε πριν από λίγες μέρες και θα δώσει σημαντική ώθηση στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη σύμπραξη τους με ερευνητικούς οργανισμούς.

Ο κ. Χαρίτσης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του με ομιλία σε κεντρική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τη σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τόνισε πως: «Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος».

Στη συνέχεια παρουσίασε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου που όπως εξήγησε: «Δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το Υπουργείο, τα οποία θα διαθέσουν συντονισμένα πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας ουσιαστική ένεση ρευστότητας και ώθηση στην ανάπτυξη.

Αμέσως μετά ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική μνεία στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Υπουργείου για τη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Β. Αιγαίου, σημειώνοντας πως:

«Η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αλλά διαθέτουν και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας, σχεδιάσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που, σε συνέργεια με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δομές, θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση σε απαραίτητα έργα υποδομής και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και την σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας σε άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη που προσέφερε το Υπουργείο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές τονίζοντας πως: «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».