Σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να κάνουμε αγορές, τραπεζικές συναλλαγές ακόμα και να σπουδάζουμε ηλεκτρονικά, γιατί οι ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου είναι ακόμα σπάνιες; Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να προωθήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Απομαγνητοφώνηση:

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 90 δευτερόλεπτα για να ψηφίσετε ηλεκτρονικά και τουλάχιστον 30 λεπτά έως πολύ περισσότερο αν χρειάζεται να ταξιδέψετε για να ψηφίσετε αυτοπροσώπως. Σε έναν κόσμο όπου μπορείτε να καλέσετε ταξί, να κάνετε τραπεζικές συναλλαγές, ακόμα και να σπουδάσετε ηλεκτρονικά, γιατί η ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου είναι ακόμα σπάνιες;

Η Εσθονία αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα. Ένας στους τρεις Εσθονούς ψηφίζει ηλεκτρονικά.

Ουσιαστικά έχουμε ψηφιοποιήσει τα πάντα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, το 99,5% των συναλλαγών πραγματοποιούνται ψηφιακά. Χαρτί θα δείτε μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Η ηλεκτρονική κάρτα ταυτότητας είναι το κλειδί για τις κυβερνήσεις ώστε να επαληθεύουν την ταυτότητα ψηφιακά.

Αυτός ο νεαρός άνδρας στο Βέλγιο απόκτησε πρόσφατα τη δική του κάρτα και ανακαλύπτει πώς να συνδέεται ηλεκτρονικά. Αν και 15 χώρες της ΕΕ έχουν κάρτες σαν αυτή, η Εσθονία είναι η μόνη χώρα που πραγματοποιεί εκλογές μέσω του διαδικτύου σε ευρεία κλίμακα. 

Παρότι αυτές οι διαδικασίες είναι γρήγορες και βολικές, μπορούν πραγματικά να ισχυροποιήσουν τις δημοκρατίες; Δεν προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε άμεση δημοκρατία. Αλλά πιστεύουμε ότι εμπλουτίζοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή πολιτών βελτιώνουμε τη δημοκρατία. 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, παίρνοντας παράλληλα μέτρα εναντίον της ηλεκτρονικής πειρατείας και της υποκλοπής ταυτότητας, και εξασφαλίζοντας ότι δεν αποκλείεται κανένας.