45,3 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2015, λόγω της απομίμησης των smartphones

0
218

Μια νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης  της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), εκτιμά ότι πωλήθηκαν 184 εκατομμύρια  smartphones λιγότερα, από εκείνα που πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.

Η μελέτη εκτιμά ότι το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο λόγω της παρουσίας παραποίησεων/απομίμησεων στην αγορά – ισοδύναμη με 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών.  Το 2015, 1,3 δισεκατομμύρια smartphones πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ. Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για άλλες περιοχές, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphone.

Ο Γενικός Διευθυντής του EUIPO António Campinos δήλωσε:

«Στο Γραφείο Εναρμόνισης  της Εσωτερικής Αγοράς (EUIPO), μέσω των μελετών και αναλύσεών μας, οικοδομούμε μια εικόνα του πώς η παραποίηση και η πειρατεία επηρεάζουν βασικούς οικονομικούς τομείς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μας σε αυτήν τη σειρά που αναλύει ένα τομέα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones που χάθηκαν παγκοσμίως το 2015, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και για όλους όσους εργάζονται για την καταπολέμηση της απομίμησης/παραποίησης σε όλο τον κόσμο».

Ο Διευθυντής του γραφείου ανάπτυξης τηλεπικοινωνιών της ITU, Brahima Sanou, ανέφερε: 

«Η απομίμηση επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την υγεία των καταναλωτών. Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως η συνεργασία μας με το EUIPO βοηθά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των παραποιημένων smartphones. Είναι ευθύνη μας να λάβουμε μέτρα για την προστασία των καταναλωτών».

Η σημερινή μελέτη είναι η 11η  από μια σειρά μελετών που δημοσιεύονται από το EUIPO μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και στον οικονομικό αντίκτυπο της απομίμησης/παραποίησης σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη σε μια ευρύτερη σειρά, με παγκόσμια εμβέλεια.

Οι  μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν είναι οι ακόλουθες: Στον τομέα των φυτοφαρμάκων, των φαρμάκων, των αλκοολούχων ποτών και του οίνου, της ηχογραφημένης μουσικής, των αποσκευών και τσαντών, των ρολογιών και των κοσμημάτων,  του τομέα των παιχνιδιών και των videogames, των  αθλητικών αγαθών, των ενδυμάτων και των παπουτσιών, των αξεσουάρ και, τέλος, του τομέα των καλλυντικών και της προσωπικής φροντίδας.

Ιταλία:

Στην Ιταλία, το κόστος χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ηνωμένο Βασίλειο:

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις, λόγω της παραποίησης/απομίμησης κατ’ εκτίμηση 660 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

Γερμανία:

Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με το χαμηλότερο ποσοστό 5,7% στην ΕΕ σε απώλεια εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ισπανία:

Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.

Γαλλία:

Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εκτιμάται, επίσης, πώς το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία.