NATO: Επιβεβαιώθηκε η σύνοδος των ΥΠΕΞ την 31η Μαρτίου με τη συμμετοχή του Ρεξ Τίλερσον

0
65

Το NATO επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της συμμαχίας θα διεξαχθεί την 31η Μαρτίου, με την πολυαναμενόμενη συμμετοχή του επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, του Ρεξ Τίλερσον.
«Η συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών του NATO επισπεύστηκε για την 31η Μαρτίου», διευκρίνισε μέσω Twitter η εκπρόσωπος του Συμφώνου, η Οάνα Λουνγκέσκου.
Η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε την Παρασκευή, όταν όμως ακόμη η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αυτής της συνόδου –η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει την 5η και την 6η Απριλίου– δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από το NATO.
Η αρχική ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της απουσίας του Τίλερσον από τη σύνοδο των αρχών του Απριλίου ήγειρε ανησυχίες στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Τον Τίλερσον θα αντικαθιστούσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Σάνον, παρότι θα επρόκειτο για την πρώτη σύνοδο των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Συμφώνου μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Για την αλλαγή της ημερομηνίας της συνόδου ήταν αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμα άλλων συμμετεχόντων. Έτσι, ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον χρειάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στη Ρωσία, που προβλεπόταν να γίνει στα τέλη του μήνα, ώστε να είναι παρών στη σύνοδο των Βρυξελλών.
«Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον (ρώσο ομόλογό του Σεργκέι) Λαβρόφ, και έσπευσε να επαναπρογραμματίσει την επίσκεψή του το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματίας.
Λεπτομέρειες για τη σύνοδο θα ανακοινωθούν αργότερα. Αυτές οι προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας του NATO, στον οποίο το πρωτόκολλο πρυτανεύει και τα προγράμματα οριστικοποιούνται πολλές εβδομάδες πριν από τις συνόδους.
Η αλλαγή της ημερομηνίας δείχνει ταυτόχρονα τη βαρύτητα που έχει αποκτήσει η επίσκεψη του Τίλερσον στην έδρα του NATO, αφού συνεχίζουν να πλανώνται αμφιβολίες για τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ στο επίπεδο των διατλαντικών σχέσεων.
Ο Ρεξ Τίλερσον σχεδιάζει εξάλλου να επισκεφθεί τον Απρίλιο τη Ρωσία, χώρα οι σχέσεις της οποίας με το NATO έχουν βρεθεί μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στην Ουκρανία το 2014 σε επίπεδο που παραπέμπει στον ψυχρό πόλεμο.
Μπ. Γ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP