ΕΕ-σύνοδος κορυφής: Ο Γιούνκερ κάλεσε τη Βρετανία να πάψει να μπλοκάρει αποφάσεις για τις δαπάνες της ΕΕ

0
109

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να άρει το βέτο που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τις δαπάνες της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει σήμερα μια απόφαση και θα ήταν επιθυμητό και θα διευκόλυνε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να άρει την επιφύλαξή” του, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit.
Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Λονδίνο αρνήθηκε να εγκρίνει την Τετάρτη την αποδέσμευση ποσού περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το οποίο προοριζόταν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Μεσόγειο, λόγω μιας πολιτικής που αναβάλλει τη λήψη πολιτικά ευαίσθητων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Βρετανία δεν καταλαβαίνουν τις δύσκολες συνομιλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν, κυρίως όταν λένε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει άμεση εγγύηση για τα δικαιώματα των μεταναστών.
“Έχω την εντύπωση μερικές φορές ότι οι βρετανοί φίλοι μας, όχι όλοι τους, υποτιμούν τις τεχνικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το όχι απλό θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών είναι στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ 25 διαφορετικών ερωτήσεων που πρέπει να επιλυθούν,” τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters