Ξεκίνησαν παράνομα οι πρώτες εργασίες για τα αιολικά στη Μάνη!

0
139

Ξεκίνησαν τα έργα για την εγκατάσταση των πρώτων βιομηχανικών αιολικών πάρκων στη Μάνη, παραβιάζοντας τους περιορισμούς που θέτει η εγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες αντιληφθήκαμε ότι βαρέος τύπου μηχανήματα μετακινήθηκαν μέσω παρανόμως διανοιχθέντος δρόμου, εγκαταστάθηκαν πάνω από το χωριό Δρύαλος και ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες (εκσκαφές και εκβραχισμούς) πάνω στον αυχένα του όρους Σαγγιάς, βόρεια από την κορυφή Θρόκαλο.

Στη σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (υπουργική απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου, 197130/26.03.2012), αναφέρεται ρητά ότι:

α. Δεν επιτρέπεται να εκτελούνται εργασίες κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, και τα έργα οδικής πρόσβασης στις θέσεις των ανεμογεννητριών να είναι περιορισμένα. (σελ. 11, παρ. 35)

β. Πρέπει να έχει «πραγματοποιηθεί μελέτη-διερεύνηση για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζ.Ε.Π. (φιδαετός και αετογερακίνα) τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την κατασκευή του εξεταζόμενου έργου, σύμφωνα με το 37 σχετικό έγγραφο της παρούσας». (σελ. 11, παρ. 36)

Όμως παρόλο που ολόκληρη η χερσόνησος της Μάνης είναι περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Νότια Μάνη GR2540008») ως σημαντική περιοχή για τη μετανάστευση των πουλιών, παρόλο που δεν υπάρχει εγκεκριμένη ειδική ορνιθολογική μελέτη για τον φιδαετό και την αετογερακίνα (είδη χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής), παρόλο που είναι Απρίλιος (εντός του απαγορευτικού διαστήματος Μαρτίου-Ιουνίου), η εταιρεία ξεκίνησε τα χωματουργικά έργα, μην κρατώντας καν τα προσχήματα της νομιμότητας που τόσο απλόχερα τους έχει δοθεί! Ταυτόχρονα με την παράνομη έναρξη των έργων, μόλις χθες αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας της ένστασής μας (28 μανιάτικων και εθνικών συλλόγων και 1250 Μανιατών).

Σε άμεση επικοινωνία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας πληροφορηθήκαμε ότι μετά από αίτηση της ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. και με σχετική αδειοδότηση του Δασαρχείου Γυθείου (μιας και πρόκειται για δημόσια δασική έκταση), διατέθηκε αρχαιολόγος για την παρακολούθηση των εργασιών. Στην παρατήρησή μας ότι η εκτέλεση των έργων είναι παράνομη και αντιβαίνει στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου λάβαμε την απάντηση ότι «πράγματι υπήρχε κενό για τη διευκρίνιση του οποίου θα επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες».

Χθες, 27 Απριλίου 2017, προσφύγαμε στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σήμερα προχωρήσαμε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Γυθείου ζητώντας την άμεση παύση των έργων και την τιμωρία των υπευθύνων.

Για εμάς είναι δεδομένο ότι η επικείμενη εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγγιά θα υποβαθμίσει τη Μάνη σε βιομηχανική περιοχή, επιφέροντας μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.

Η διάνοιξη δρόμων και τα εκτεταμένα έργα εκβραχισμών με τη χρήση ερπυστριοφόρων, μηχανικών σφυριών και δυναμίτη σε εποχή αναπαραγωγής των πουλιών προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε ένα παρθένο μέχρι τώρα και προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες οικοσύστημα. Και είναι από μόνο του δηλωτικό για τις προθέσεις και την περιβαλλοντική ευαισθησία των εταιρειών. Οι οποίες κατά τα άλλα θα επιδοτηθούν αδρά για την “πράσινη ανάπτυξη” που προσφέρουν.

Το είπαμε και το ξαναλέμε: επαγρυπνούμε και αντιστεκόμαστε σε όλα τα μέτωπα για να κάνουμε κάθε τους βήμα δυσκολότερο! Επιφυλασσόμαστε για τη χρήση παντός νομίμου δικαιώματός μας στα ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά όργανα.

Είμαστε εδώ. Θα μείνουμε εδώ. Δε θα περάσουν!

Γύθειο και Κεχριάνικα, 28 Απριλίου 2017

– Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης.
– Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης).