Ανοίγει η αυλαία της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο

0
63

Η διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφετηρία τον Πολιτισμό, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Έπειτα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών,10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν Αρχαίους πολιτισμούς, βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.
Πρόκειται για μία μεγάλη
πολιτική ευκαιρία. ‘Ένα εγχείρημα που ανοίγει το πεδίο για νέες διπλωματικές συμμαχίες, συνεννοήσεις και σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας βάζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι 10 κράτη από 4 ηπείρους που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την επικαιρότητα του πολιτισμού τους σήμερα.

Αυτοί οι πολιτισμοί παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα επίκαιροι γιατί μέσω της τέχνης, της φιλοσοφίας και των ιδεών που καλλιέργησαν επηρεάζουν ακόμα το σύγχρονο κόσμο. Μέσω αυτής της επικαιρότητας των πολιτισμών τους, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο, καθώς ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.
Πολλές είναι οι προσδοκίες από τη σημερινή συζήτηση στη Διάσκεψη σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, που εξέφρασαν οι δύο συνδιοργανωτές του εγχειρήματος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι, μετά τη χθεσινή διμερή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί με επιμονή και πολλές πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς, άλλωστε, είναι η οικοδόμηση “θετικής ατζέντας” συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.
Τις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα κηρύξει
στις 9 το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γί.

Στη συνέχεια
οι υψηλοί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στο πλαίσιο της
Διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του Πολιτισμού για την προώθηση συνεργασιών.
Στις 13:00 αναμένεται ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ στις 15.30 περίπου θα παραχωρηθεί
συνέντευξη Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ