Με την ομόφωνη απόφασή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας έθεσε εμπεριστατωμένα τα νομικά ζητήματα που εγείρει η υποχρεωτική τοποθέτηση και χρήση POS από τους δικηγόρους. Είναι ευνόητο ότι η προαιρετική χρήση τους είναι θεμιτή. Αν μάλιστα η Πολιτεία έκρινε σκόπιμο να την διευρύνει, θα μπορούσε να παρέχει θετικά κίνητρα προς τούτο.
Στη νομική επιχειρηματολογία της Συντονιστικής Επιτροπής δεν αντιτάχθηκε νομικός αντίλογος, αλλά διατυπώθηκαν αφορισμοί, που προδήλως στερούνται των στοιχειωδών χαρακτηριστικών ενός διαλόγου. Υποδηλώνουν προκατάληψη και μια ελλειμματική αντίληψη της πραγματικότητας. Προφανώς αγνοούνται ή παραβλέπονται: Τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της σχέσης δικηγόρου-εντολέα καθώς και οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη διατραπεζική συναλλαγή της καταβολής των δικηγορικών αμοιβών. Η άποψη ότι οι νομικοί προβληματισμοί της Επιτροπής εξυπηρετούν συντεχνιακές σκοπιμότητες είναι ανάλογης «λογικής» με τη θέση ότι η Κυβέρνηση προωθεί την εν λόγω ρύθμιση αποκλειστικά και μόνο για να αυξήσει τα έσοδα των Τραπεζών, στηρίζοντας τα συμφέροντά τους. Μια συζήτηση τέτοιου επιπέδου δεν οδηγεί πουθενά. Και σε κάθε περίπτωση δεν μας αφορά. Ο διάλογος, στον οποίο προσβλέπουμε, προϋποθέτει –πάντοτε- καλοπιστία και εκατέρωθεν ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων.
Θυμίζουμε μόνον ότι: Η προάσπιση της νομιμότητας καθώς και των αρχών του δικηγορικού επαγγέλματος ως λειτουργήματος άμεσα συνυφασμένου με το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών ήταν και θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ