Για διαιρεμένη και πολωμένη Τουρκία κάνουν λόγο οι αναλύσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης την επομένη του ιστορικού δημοψηφίσματος στη χώρα. Πολλές είναι επίσης οι ανησυχίες που διατυπώνονται για τη μελλοντική σχέση της Τουρκίας με τη Δύση.
Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι «μία διχαστική προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε με ένα διαφιλονικούμενο αποτέλεσμα», τονίζοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και το αίτημα για επανακαταμέτρηση. «Θολώνεται έτσι η εγκυρότητα της εντολής που ο Πρόεδρος αισθάνεται ότι τώρα έχει λάβει να συγκεντρώσει στα χέρια του την πολιτική εξουσία», επισημαίνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Αφού προσθέτει ότι η ετυμηγορία των διεθνών παρατηρητών θα ενδυναμώσει ή θα αποδυναμώσει την αντιπολίτευση και θα καθορίσει την αντίδραση των δυτικών συμμάχων, ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία είναι σήμερα μία «βαθιά πολωμένη χώρα, που διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ένα ακόμα χρονίως ασταθές κομμάτι ης Μέσης Ανατολής».
Για μία Τουρκία «διαιρεμένη» μετά από τη μικρή διαφορά νίκης του Ερντογάν κάνουν λόγο και οι Times, προσθέτοντας ότι οι αντίπαλοί του φοβούνται πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί το κύκνειο άσμα της κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ και την ισλαμοποίηση της Τουρκίας.
Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η μικρή διαφορά με την οποία νίκησε ο Ερντογάν απέχει από το ποσοστό του 55% που ο ίδιος είχε προβλέψει και επισημαίνουν την πρώτη ήττα του Τούρκου Προέδρου στην Κωνσταντινούπολη σε εκλογική διαδικασία από 2002.
«Η ψηφοφορία εδραίωσε το ρόλο του (Ερντογάν) ως του πιο ισχυρού ηγέτη στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα. Παραθέτει ωστόσο παράλληλα την εκτίμηση του αναλυτή ρίσκου Μουϊτάμπα Ράχμαν ο οποίος τονίζει πως «περισσότερο από ποτέ, η εσωτερική και περιφερειακή σταθερότητα εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ευερέθιστου και απίστευτα απρόβλεπτου Ερντογάν». Η εφημερίδα παραθέτει και σχόλια δυτικών αναλυτών και αξιωματούχων που εκτιμούν ότι «τελείωσε» ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας.
«Η νίκη αποτελεί την υλοποίηση μίας δεκαετούς προσπάθειας, συχνά ορμώμενης αποκλειστικά από τη φιλοδοξία του ανδρός να δαμάσει τους θεσμούς της χώρας ώστε να τον υπακούν», σχολιάζουν σε άλλο δημοσίευμά τους οι Financial Times, κάνοντας στη συνέχεια και αυτοί λόγο για πλήρη αποκάλυψη της «πόλωσης» εντός της Τουρκίας. «Το σύνταγμα που αυτό το δημοψήφισμα τροποποιεί είχε υιοθετηθεί με περισσότερο από το 90% των ψήφων το 1982, μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Ο κ. Ερντογάν κέρδισε την ψηφοφορία της Κυριακής με μόλις πάνω από το 51% των ψήφων», προσθέτει η εφημερίδα. «Παρόλα αυτά είναι νίκη του Ερντογάν», καταλήγει.
Σε άλλο άρθρο γνώμης των Financial Times τονίζεται ότι πρέπει πλέον οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απολυταρχική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου. «Μπορεί κανείς να συνεχίζει πλέον να υποστηρίζει το μύθο ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ;», διερωτάται το άρθρο, προσθέτοντας ότι η υπομονή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επίσης εξαντλείται.
Σε άρθρο του για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian ο Τούρκος δημοσιογράφος και μπλόγκερ Γιαβούζ Μπαϊντάρ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί το τέλος της Τουρκίας όπως τη γνωρίζαμε, της κεμαλικής Τουρκίας.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα, αναφέρει ότι για κάποιους υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την κατάσταση στη Γερμανία από το 1933 και μετά. Μία άλλη εξήγηση, ωστόσο, είναι ότι η νίκη Ερντογάν αποτελεί «εκδίκηση» της «περιφέρειας» της τουρκικής κοινωνίας επί του «κέντρου» της παλαιάς δημοκρατίας.
Η εφημερίδα εκτιμά εξάλλου ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει μία μερική απογοήτευση για τον Τούρκο Πρόεδρο που ήλπιζε σε υψηλότερα ποσοστά επικράτησης.
Η Daily Telegraph επισημαίνει τις ανησυχίες για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής και σχολιάζει ότι για τη διεθνή νομιμοποίηση της νίκης Ερντογάν καθοριστική θα είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ.
Σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη αντίδραση από τη βρετανική κυβέρνηση.
πηγή: http://www.skai.gr