Υπερψηφίστηκαν και οι 13 τροπολογίες της Μαρίας Σπυράκη

0
230
Σπυράκη
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ /STR

Έμφαση στις χρηματοδοτικές πλατφόρμες που θα δίνουν τη δυνατότητα συνδυασμού των κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκε& rho;) δίνουν οι δυο γνωμοδοτήσεις που υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Βιομηχανίας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ενσωμάτωση και των 13 τροπολογιών που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη. Ειδικότερα οι τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν περιλαμβάνουν:

-Ενθάρρυνση για τομεακές -περιφερειακές χρηματοδοτικές πλατφόρμες ώστε να συνδυαστούν οι κοινοτικοί πόροι με ιδιωτική χρηματοδότηση και να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει κυρίως η Ελλάδα.

-Ίδρυση επενδυτικής πλατφόρμας για τη στήριξη διασυνοριακών και πολυτομεακών έργων .

-Συγκρότηση ειδικών ομάδων τεχνοκρατών ώστε να συμβάλουν στο συνδυασμό χρήσης των πόρων του ΕΣΠΑ, του Σχεδίου Γιούνκερ και του ιδιωτικού τομέα.

-Χρηματοδότηση start-up από το Σχέδιο Γιούνκερ.

-Χρηματοδότηση έργων ειδικά για τον τουρισμό και την κυκλική οικονομία.

-Έμφαση στον ορισμό Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων για τη μόχλευση πόρων από το σχέδιο Γιούνκερ, καθώς στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί ακόμη ο αρμόδιος φορέας.

-Ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, βραχίονα της οποίας αποτελεί το EFSI του σχεδίου Γιούνκερ.

Επτά από τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυρία Σπυράκη, συνυπέγραψε η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ κυρία Εύα Καϊλή. Οι εκθέσεις συντάχθηκαν στο πλαίσιο της παράτασης του Σχεδίου Γιούνκερ ως το 2020 με στόχο να μοχλεύσει 500 δις ευρώ. Μέχρι τώρα (τελευταία ενημέρωση 9/3/2017) έχουν μοχλευθεί 177 δις ευρώ και εξ αυτών η Ελλάδα έχει μοχλεύσει 1,1 δις ευρώ.