Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον αμερικανικό λαό αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο»

0
155
Δημήτρη Παπαδημουλή
Δημήτρης Παπαδημούλης

Εναρκτήρια ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη, σε ημερίδα για τις πρώτες 100 ημέρες Προεδρίας του Ντ. Τραμπ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ομιλία κατά την έναρξη της Ημερίδας της Ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL που πραγματοποιήθηκε στις 27/4 στις Βρυξέλλες, απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ημερίδα με τίτλο «100 Ημέρες Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ» (“100 Days of President Trump in Office“), συμμετείχαν σημαντικοί ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ και συνδιοργανώθηκε στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, από τους Ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), Helmut Scholz (Die Linke) και Matt Carthy (Sinn Feinn).

Ακολουθεί ο εναρκτήριος λόγος που εκφώνησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Συνέδριο, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους όσοι βρίσκεστε εδώ σήμερα το πρωί. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία που φιλοξενούμε ο Helmut Scholz, ο Matt Carthy και εγώ, ελπίζω να αποφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σχετικά με τις πρώτες 100 ημέρες διοίκησης του Trump.

Η εκλογή του Προέδρου Trump στο Λευκό Οίκο είχε άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στον αμερικανικό λαό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου βέβαια και του ότι ο Trump διεξήγαγε όλο τον προεκλογικό του αγώνα στη βάση ενός εξαιρετικά συντηρητικού μανιφέστου, δεν είχαμε να αναμένουμε και πολιτικές που θα απόκλιναν από αυτό.

“Ο Trump ως επιχειρηματίας, ξέρει πώς να φέρει αποτελέσματα”: Αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα, το οποίο αναπαράχθηκε κυρίως από τα mainstream ΜΜΕ  και τα συντηρητικά think tanks. Και λέγοντας «αποτελέσματα», ο Trump αναφερόταν σαφώς σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, διακοπή οποιασδήποτε “πράσινης” πολιτικής και μιας σειράς ακόμη πολιτικών, όπως αυτές που σχετίζονται με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών, που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά τον αμερικανικό λαό.

Επιπλέον, τέτοιες δεξιές πολιτικές και αποτελέσματα χρειάζονται και τη σχετική μορφή διακυβέρνησης για να εφαρμοστούν. Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί υπερσυντηρητικοί τεχνοκράτες μεταφέρθηκαν στον Λευκό Οίκο, κι αυτό λόγω του Donald Trump. Πάμπολλες πολιτικές θέσεις έχουν καταληφθεί σήμερα από επιχειρηματίες, από πρώην αξιωματούχους της CIA και από CEOs ορισμένων από τις πιο ισχυρές αμερικανικές εταιρίες.

Η κλιμάκωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και κατά μήκος των συνόρων ΕΕ – Ρωσίας, δεν είναι καλός οιωνός. Το ίδιο και το γεγονός ότι αρνητές της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή τη νέα περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τα καύσιμα, τις εκπομπές καυσαερίων και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σήμερα, χάρη σε αυτή την Ημερίδα, έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η διακυβέρνηση του Trump στον αμερικανικό λαό, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την ομιλία στο ακόλουθο link: https://youtu.be/P509nykDF7c