Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η Τουρκία επιχειρεί παράνομη “de facto” αναγνώριση δικαιωμάτων»

0
95

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη και επικίνδυνα κλιμακούμενη συμπεριφορά της Τουρκίας, που επιχειρεί με την αποστολή πλατφόρμας για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. να κατοχυρώσει παράνομη «de facto» αναγνώριση δικαιωμάτων στην εν λόγω περιοχή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, αντέδρασε άμεσα με νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η τουρκική πλευρά εξέδωσε παράνομες NAVTEX και NOTAM, που δεσμεύουν την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, επισημαίνει το γεγονός ότι τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., ενώ πραγματοποιούν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επαναλαμβανόμενη, συνειδητή, σκόπιμη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Σε συνέχεια της από 03/05/2017 ερώτησής μου σχετικά με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. και συγκεκριμένα στο Οικόπεδο 6, η Τουρκία δηλώνει εκ νέου ότι πρόκειται να κλιμακώσει τις πιέσεις της, αποστέλλοντας πλατφόρμα για γεωτρήσεις στην εν λόγω περιοχή.
Ειδικότερα, σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι να κατοχυρώσει “de facto” με αυτόν τον τρόπο τις παράνομες διεκδικήσεις της στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., αναστέλλοντας τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αντίστοιχες εργασίες της κοινοπραξίας εταιριών, στην οποία έχουν νομίμως παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή από την Κυπριακή Κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και με την Ελλάδα με την έκδοση παράνομων NAVTEX και NOTAM, που δεσμεύουν την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο. Μάλιστα, τουρκικά πολεμικά πλοία καθώς και το τουρκικό ερευνητικό “Μπαρμπαρός” πλέουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., ενώ πραγματοποιούν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Δεδομένου ότι οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν κατάφωρη και προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποια η αντίδρασή της στην επαναλαμβανόμενη συνειδητή και σκόπιμη ως άνω παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας;».