Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, ΕΕΔ: “Ο κίνδυνος του λαϊκισμού”

0
152
FILE - epa05238766 A protestor holds a placard and a press card with his mouth covered in tape before trial of Can Dundar, an editor of the Cumhuriyet newspaper and Cumhuriyet Newspaper Ankara bureau chief Erdem Gul at Istanbul Courthouse in Istanbul, Turkey, 01 April 2016. EPA/SEDAT SUNA (zu dpa-Themenpaket «Tag der Pressefreiheit» vom 01.05.2016) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ελληνικό Τμήμα

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων εκφράζει την βαθειά του ανησυχία για το ρεύμα λαϊκισμού και ψευδολογίας που διογκώνεται στην Ευρώπη και όχι μόνον.

Αν και οι φορείς του λαϊκισμού και της δημαγωγίας δεν κομίζουν κάτι καινούργιο στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την δημοκρατία, εν τούτοις, στην σημερινή ψηφιακή εποχή, πολύτιμο εργαλείο της τακτικής τους είναι το Διαδίκτυο. Επωφελούνται επίσης και από την μετατροπή της δημοσιογραφίας σε τηλεοπτικό θέαμα. Έτσι, στο όνομα της αντίδρασης κατά φανταστικών ελίτ, στην ουσία διακυβεύεται η δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, εντείνονται και οι προσπάθειες διαλύσεως της Ευρώπης στην βάση αρχών και προλήψεων που στο παρελθόν μόνον πολέμους προκάλεσαν.

Το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ ανησυχεί επίσης για τις επιθέσεις και τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, αλλά και από κέντρα διαπλοκής.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΔ θα εντείνει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της για την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού περί το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα συνεχίσει να υπεραμύνεται της ελευθερίας του Τύπου –απαραίτητη προϋπόθεση για περισσότερη δημοκρατία και ελεύθερη κρίση.