Μια ξεχωριστή 9η Μαΐου για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

0
207

Η φετινή εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την 9η Μαΐου συνέπεσε με την έκδοση επετειακού λευκώματος για τα 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του  γραφείου της στην Ελλάδα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος.

Το διπλό αυτό εορτασμό, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της ιστορίας του και της προοπτικής του, “σε μιαν από τις κρισιμότερες περιόδους της όλης του διαδρομής” αλλά και στο χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγηθεί στον τελικό προορισμό της, “τη διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας”. Διαβάστε όλη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ.

Στη δική του ομιλία, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στην Αθήνα για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και για τη στήριξη των κοινών στόχων Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κληρονομιά που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές “με την εντολή να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και σε τίποτε να την υπονομεύσει”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συμπλήρωσε δε ότι “ο δρόμος προς τα εμπρός είναι αυτός που ορίζεται καταρχήν από τη σθεναρή αντίσταση στα κινήματα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, και κυρίως, από την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”, σε τομείς όπου αυτό δεν έχει συντελεστεί, όπως η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις, η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια και η κοινωνία. Διαβάστε όλη την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου εδώ.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και αναφέρθηκε στην ανάγκη “να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι “Ευρώπη ίσον πόροι”, “να αγωνισθούμε για την επιτέλους οριστική αντιστήριξη του ευρωπαϊκού μας ρόλου και πεπρωμένου μέσα από μια ευρεία συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας” αλλά και “να είναι η χώρα μας μέρος της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης απέναντι σε όσους απλώς προάγουν το μίσος και επιθυμούν τον διχασμό”. Διαβάστε όλη την ομιλία του κ. Σχοινά εδώ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια αλλά και τη συγκίνησή του για την 40χρονη πορεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Καρβούνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συναδέλφους του, “την dreamteam της Βασιλίσσης Σοφίας 2”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και να εκφράσει το θαυμασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων, στις οποίες πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα τέλος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Διαβάστε όλη την ομιλία του κ. Καρβούνη εδώ.

Η εκδήλωση διανθίστηκε από βίντεο  – μαρτυρίες για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δουλειά της Αντιπροσωπείας τα τελευταία 40 χρόνια αλλά και τις απόψεις νέων ανθρώπων για το τι προσδοκούν από την Ευρώπη, ενώ στο β’ μέρος η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε μουσικό  πρόγραμμα με συμμετοχή καλλιτεχνών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία & την Τσεχία.

Στο φουαγιέ της Λυρικής Σκηνής υπήρχε θεματική έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ της Λυρικής και διανεμήθηκε το επετειακό λεύκωμα “1976-2016 –  40 χρόνια – Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα”.

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν 7  Έλληνες που διετέλεσαν   Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου.

 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά από την σελίδα www.europeforall.gr και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε επανάληψη εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).


Χαιρετισμοί – Ομιλίες

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου

http://europa.eu/!Xx33Vq
Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου

http://europa.eu/!TB68dW
Ομιλία Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

http://europa.eu/!fq76JW
Ομιλία Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνου Καρβούνη

http://europa.eu/!Fn68hx

 

 

Βίντεο