Παράταση του προγράμματος μετεγκατάστασης ζήτησε η Βόζεμπεργκ

Τη σημασία παράτασης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη με παρέμβαση σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δ. Αβραμόπουλου.

 
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που μαζί με συναδέλφους της από άλλες χώρες είχε την πρωτοβουλία σύνταξης κοινού ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μετεγκατάσταση, τόνισε ότι το πρόγραμμα λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την παράταση του προγράμματος μετεγκατάστασης και πέραν του προκαθορισμένου χρονικού σημείου, ώστε να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου και να αποσυμφορηθεί η Ελλάδα από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενεί.

 
Επιπλέον, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη λήψης σκληρών αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται και αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες ή επιλέγουν με βάση το προφίλ των προσφύγων.

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξέρουμε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουμε πάρει για τη μετεγκατάσταση. Παρά ταύτα, ξέρουμε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει το πρόγραμμα υπολειτουργεί. Και υπολειτουργεί για τρεις βασικούς λόγους: για τα κράτη μέλη εκείνα που δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα, για τα κράτη μέλη που κάνουν αποδοχή επιλεκτικά αιτήσεων με βάση το προφίλ των προσφύγων, για τα κράτη μέλη που θέλουν δύο και τέσσερις μήνες για να απαντήσουν στις αιτήσεις. Πρακτικά, βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα δεν μας δικαιώνουν. 12.500 μόνο έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και ο στόχος αποκλίνει σημαντικά.

 
Παράλληλα, κύριε Επίτροπε, ξέρετε πολύ καλά ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας παρουσιάζει και αυτή προβλήματα. Από πέρσι, το Μάρτιο 2016, που υπογράφηκε αυτή η Συμφωνία, 23.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, μόνο 1.000 έχουν γυρίσει πίσω στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις, που θα είναι σκληρές σε βάρος των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν τις δικές μας αποφάσεις και τελείως ανεξέλεγκτα δρουν κατά το δοκούν, και αποφάσεις που ίσως θα πρέπει να παρατείνουν το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί αλλά και να οδηγηθούμε ομαλά στο μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης.

 

Αυτόν που θα μπορεί να δώσει ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ