Παρατηρητήριο για τη βία κατά των ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης – VAN (Violence Against Newspersons)

0
74

«Είναι δύσκολο να είναι κάποιος δημοσιογράφος σήμερα», είπε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς όλους όσοι παραβρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του Παρατηρητηρίου για τη βία κατά των ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης – VAN (Violence Against Newspersons www.vaneurope.org ).

Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό Παρατηρητήριο με αυτό το αντικείμενο που δημιουργήθηκε με έδρα την Ελλάδα από το European Communication Institute (ECI) με τη συνεργασία του JAJ – Journalists about Journalism (www.jaj.gr), του Πανεπιστήμιου της Βιέννης (Media Governance & Industries Research Lab) καθώς και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γραφείο Αθήνας) και του South East Europe Media Organization (SEEMO). Το ECI αποτελείται από ευρεία Συνέργεια Ευρωπαϊκών δημοσίων φορέων στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες γλώσσας & πολιτισμού και την έρευνα και προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές Δημοσιογραφίας / Επικοινωνίας στην Βιέννη και την Αθήνα.

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες και εστέφθη από απόλυτη επιτυχία καθώς έγινε σε συνθήκες ανοικτού διαλόγου και ανταλλαγής διαφορετικών απόψεων και προτάσεων σε κλίμα εξαιρετικά δημιουργικό. Οι εικοσιπέντε (25) ισότιμοι ομιλητές (από την πολιτική και την διοίκηση, την δημοσιογραφία και τα πανεπιστήμια) με εργαλεία τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το πολιτικό τους κριτήριο εστίασαν εις βάθος στις αιτίες που γεννούν και τροφοδοτούν το φαινόμενο της βίας κατά των ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Συνισταμένη όλων των απόψεων ήταν η καταδίκη των φαινομένων της βίας σε ακραία και ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως στην γειτονική Τουρκία όπου περίπου 200 δημοσιογράφοι βρίσκονται σε κελιά φυλακών αντί για τα γραφεία τους ενώ το 2016, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχασαν δια της βίας τη ζωή τους περίπου 70 άνθρωποι των ΜΜΕ, όλων των ειδικοτήτων.

Επίσης, οι ομιλητές τόνισαν το ότι η βία εναντίον των ανθρώπων των Μέσων Ενημέρωσης δεν είναι μονοπρόσωπη, έχει πολλές, διαφορετικές μορφές και εκδοχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσες προκύπτουν, κυρίως λεκτικές και ψυχολογικές μορφές άσκησης βίας ή απειλής άσκησης βίας, από την αύξηση της μη δημιουργικής χρήσης των social media. Σε κάθε περίπτωση -και παρά τις αντίθετες απόψεις που ακούστηκαν- όλοι οι ομιλητές συνέτειναν στην άποψη ότι η ίδρυση και η τροφοδότηση με περιεχόμενο του Παρατηρητηρίου VAN / www.vaneurope.org ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα. Eκ μέρους των διοργανωτών τονίστηκε πως η χρησιμότητα και βιωσιμότητα του εγχειρήματος εξαρτάται από την ίδια την δημοσιογραφική κοινότητα που καλείται να συζητήσει, να καταχωρήσει σχετικά φαινόμενα, να συμμετάσχει και να δημιουργήσει φόρουμ, να συμπληρώσει ερωτηματολόγια κ.ά.

Στη συζήτηση, που προέβλεπε ακριβώς τα ίδια προνόμια προς όλους και έγινε ενώπιον κοινού με δικαίωμα παρέμβασης πήραν μέρος: Δημήτρης Κουμπιάς (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ), Νίκος Ξυδάκης (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Δένδιας (κοιν. εκπρόσωπος Ν.Δ.), Παύλος Χρηστίδης (εκπρ. Τύπου ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Αμυράς (κοιν. εκπρόσωπος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ). Επίσης πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, όπως οι κ.κ. Κώστας Γιαννακίδης, Ιάσων Πιπίνης, Γιώργος Μελλιγγώνης, Βασίλης Βασιλόπουλος, Πάσχος Μανδραβέλης, Γιώργος Καμπουράκης, Γιώργος Γκαντζιάς, Κωνσταντίνα Δημητρούλη, Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Γιάννης Ριζόπουλος, Πέτρος Μποτσαράκος, Σπύρος Καπράλος, Χρήστος Νικολαρέας (εικονολήπτης), Γιώργος Παπαδάκης (επικοινωνιολόγος), Σάγια Τσαουσίδου, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Κώστας Πλειάκος.

Την παρουσίαση του VAN έκανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μάριος Νόττας ενώ τη δημόσια συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, μέλος του ΕCI, Kώστας Κυριακόπουλος.

 

World Press Freedom Day, 03 May 2017

Message of European Parliament President Antonio Tajani

http://audiovisual.europarl.europa.eu/AssetDetail.aspx?id=753874e4-996f-4486-8832-a76700b97c04