Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας

0
169

Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας

Παραβρέθηκαν  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Βασίλειος Καπέλιος
Tα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) Θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάστηκαν σήμερα (Πέμπτη 04 Μαΐου 2017), σε ειδική εκδήλωση στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών των δυο Σωμάτων, από τους Διοικητές των αντίστοιχων Υπηρεσιών, Αστυνόμο Α’ Γκριτζάπη Δημήτριο και Υποπυραγό Αλεξάνδρα Τζουμέρκα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των πτητικών δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, στον αεροδιάδρομο της Δεκέλειας.
Σημειώνεται ότι στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενταθεί συνολικά έξι μη στελεχωμένα αεροσκάφη (3 Spylite και 3 Thunder B), ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ένα, τύπου EOS mini UAV SYSTEM.
Η χρήση των μη στελεχωμένων αεροσκαφών θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών σε Εθνικές Οδούς – Αυτοκινητοδρόμους, μέσω λήψης φωτογραφιών – βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο (in real-time) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών.
Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).
Τα εκπαιδευθέντα στελέχη (χειριστές-τεχνικοί) της Ελληνικής Αστυνομίας, υπηρετούν στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Στο άμεσο μέλλον ωστόσο, τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, των δύο Σωμάτων, θα υπάγονται στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κλπ), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών είναι η ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία τους, το μειωμένο – μηδενικό ρίσκο για ανθρώπινες ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις, το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης, η εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και λήψεων αποφάσεων, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας μας.
Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, οι Υπαρχηγοί Υποστήριξης και Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγοι Σωτήριος Τερζούδης και Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Ιωάννης Ράμφος, o Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοκκίνης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας και άλλοι Αξιωματικοί των Σωμάτων.

Από την Πολεμική Αεροπορία παραβρέθηκαν ακόμα ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος Θωμάς Χατζηαθανασίου, ο Επιτελάρχης της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος Λάζαρος Μαντούβαλος, καθώς και ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της 123 Πτέρυγας Τεχνικής Εκπαίδευσης, Σμήναρχοι Αλέξιος Μαρίνος και Κωνσταντίνος Μπούζος.
Τέλος παραβρέθηκαν ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ειδικός Σύμβουλος Εναερίων Μέσων, Γιάννης Βυζάντιος και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) ο εκπρόσωπος του Διοικητή, Γεώργιος Κορμάς και ο Σύμβουλος Νικόλαος Σπέγης.