Tην Έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης» εγκαινίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης

Tην Έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης» με θέμα το προσφυγικό δράμα εγκαινίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

 
Την Έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου, συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

 
Τα εγκαίνια χαιρέτησαν ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπόγκισλαβ Λιμπεράτζκι και ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος.

 
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, ανέφερε:
«Πριν από εξήντα χρόνια, αποφασίστηκε το μέλλον μιας ενωμένης Ευρώπης με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

 
Σήμερα, την Ημέρα της Ευρώπης, τη μέρα που γιορτάζουμε «την ειρήνη και την ενότητα», στεκόμαστε εδώ όπου χτυπάει η καρδιά της αμήχανοι. Στην καρδιά της Ευρώπης των Λαών, που μας πλήγωσε σηκώνοντας φράχτες.

 
Στεκόμαστε μπροστά σε φράχτες και συρματοπλέγματα και κοιτάζουμε πρόσωπα αληθινών ανθρώπων που μας μοιάζουν, από τόσο κοντά, που δεν μπορούμε να προσποιηθούμε πως δεν υπάρχουν.

 
Οι άνθρωποι αυτοί μας μοιάζουν, όπως μοιάζουν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Μόλις καταφέρουμε να τους κοιτάξουμε από κοντά, θα καταλάβουμε πως στο μόνο που διαφέρουμε είναι οι εξωτερικές συνθήκες που μας έχουν τύχει. Και οι συνθήκες, όταν ορίζονται από την τύχη, μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

 
Αυτοί οι φράχτες δεν κατάφεραν να τους κρατήσουν μακριά. Γιατί πίσω τους είχαν φωτιά και πόνο, και η υπέρβαση στους θαλάσσιους και ηπειρωτικούς φράχτες ήταν ο μόνος δρόμος για την επιβίωση.

 
Ποτέ οι φράχτες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη μετακίνηση των ανθρώπων. Η ιστορία του κόσμου είναι μια συνεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών, που διαχρονικά τίποτα δεν την έχει σταματήσει. Η έννοια των συνόρων είναι παροντική, και άρα μυωπική.

 
Εκείνοι που κρατούν τα σύνορα κλειστά, προσπαθώντας να κρατήσουν έξω τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι ξεριζώνονται επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, μέσα θα βρουν τον πραγματικό εχθρό, που λέγεται φασισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία.
Η Ευρώπη όμως δεν χρειάζεται φράχτες, δεν χρειάζεται θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς, αντίπαλα και εχθρικά θρησκευτικά τόξα, νέες σταυροφορίες και αποικίες. Χρειάζεται γέφυρες ειρήνης, αλληλεγγύης, ασφάλειας και πολυπολιτισμικής κουλτούρας. Και οι φωτογραφίες γύρω μας είναι γέφυρες που μας φέρνουν αρκετά κοντά στα μάτια αυτών των ανθρώπων, ώστε να τα κοιτάξουμε και να δούμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτά. Να δούμε τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας, που μετακινήθηκαν μαζικά, παίρνοντας τους δρόμους της επιβίωσης. Χωρίς αυτές τις γέφυρες, αφήνουμε την άβυσσο μεταξύ μας να χάσκει.

 
Κάθε μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι η εικόνα ενός ανθρώπου, που στάθηκε μπροστά σε έναν άλλον άνθρωπο και τον κοίταξε. Κάθε ένας φωτορεπόρτερ, για να τραβήξει τη φωτογραφία, πέρασε μέσα από τη φωτιά και την άβυσσο που χάσκει ανάμεσα στους ανθρώπους και ήρθε κοντά. Και γύρισε πίσω φέρνοντας μέσα του τον πόνο και τα τραύματα αυτών των ανθρώπων.

 
Κάθε μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι μία πράξη γενναιότητας και γενναιοδωρίας. Είναι ένα δώρο για εμάς. Γιατί όταν θα έχουμε δει αυτή την έκθεση, δεν θα μπορούμε να πούμε ξανά «δεν ήξερα».
Είναι ένα μήνυμα και για τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη και στα κράτη-μέλη, για να εργαστούν αλληλέγγυα ώστε το μέλλον της ειρήνης να γεννάει προσδοκίες, ελπίδες και μια κουλτούρα συνύπαρξης μέσα σε ειρήνη, ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, με τη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Σκα Κέλερ, με την πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Γκάμπριελ Ζίμερ και Έλληνες ευρωβουλευτές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ