Βρετανία-εκλογές: Ποιές είναι οι θέσεις των κομμάτων για το Brexit

0
176

Το Brexit είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία. Ακολουθούν οι θέσεις των κυριότερων κομμάτων όπως τις γνωρίζουμε για το θέμα αυτό.

Οι Συντηρητικοί
Συνοπτικά: Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήταν κατά του Brexit πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, αλλά τώρα λέει ότι δεν υπάρχει γυρισμός και πως «Brexit σημαίνει Brexit». Ο λόγος που επικαλέστηκε για την προκήρυξη εκλογών ήταν για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της με την ΕΕ.
Πώς το κόμμα βλέπει το Brexit: Οι προτεραιότητες των Συντηρητικών καθορίστηκαν σε ένα σχέδιο δώδεκα σημείων που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και στην επιστολή με την οποία ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία του Brexit τον Μάρτιο.
Ορισμένα από τα κύρια σημεία:
Η νομοθεσία της ΕΕ και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα είναι δεσμευτικές
Αποχώρηση από την ενιαία αγορά της ΕΕ και επιδίωξη αντ’ αυτής μιας «περιεκτικής» συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου
Σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο
Ένα «μεγάλο νομοσχέδιο ανάκλησης» προκειμένου να ενσωματωθούν οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί νόμοι στη βρετανική νομοθεσία με τη διατήρηση ορισμένων από αυτούς και την κατάργηση άλλων
Ετοιμότητα για αποχώρηση από τις συνομιλίες: «Η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία»
Επιδίωξη μιας «αρχικής συμφωνίας» για το καθεστώς των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία
Αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ και στόχος η επίτευξη μιας νέας τελωνειακής συμφωνίας
Ένα σχέδιο, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, το οποίο θα αντικαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ με σκοπό η συνολική καθαρή μετανάστευση να είναι κάτω από 100.000 άτομα
Διατήρηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται τώρα από το δίκαιο της ΕΕ
Υπόσχεση ότι «η φωνή και τα συμφέροντα» της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα ακουστούν
Τι δεν ξέρουμε: Οι Συντηρητικοί δεν έχουν πει πώς θα ελέγξουν τη μετανάστευση από την ΕΕ μετά το Brexit. Επίσης δεν έχουν δεσμευθεί για το ύψος οποιασδήποτε πληρωμής για το διαζύγιο την οποία θα αποδέχονταν, λέγοντας ότι η Βρετανία θα ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Δεν έχουν προσδιορίσει ποιες εξουσίες από εκείνες που επιστρέφουν από τις Βρυξέλλες θα αποδοθούν στις τοπικές κυβερνήσεις και ποιες θα παραμείνουν στο Γουεστμίνστερ.
Στιλ διαπραγμάτευσης: Η Μέι έχει υιοθετήσει σκληρό λεκτικό προς την ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες προσπαθούν να παρέμβουν στις εκλογές και υποσχόμενη ότι θα είναι μια «δύσκολη γυναίκα» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ποια είναι η θέση των βουλευτών: Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόριδων υποστήριξαν την παραμονή (Remain) αντί της εξόδου (Leave) στο δημοψήφισμα του 2016, τώρα όμως υποστηρίζουν σθεναρά την έξοδο της Βρετανίας: τον Φεβρουάριο μόνο ένας ψήφισε κατά της επίκλησης από την κυβέρνηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit.
Κίνδυνοι και ανταμοιβές: Η Τερέζα Μέι θα χρησιμοποιήσει μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη για να πει πως η χώρα είναι ενωμένη γύρω από την προσέγγισή της για το Brexit και έχει αφήσει πίσω της τις διαιρέσεις που προκάλεσε η εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Όμως η ασυμβίβαστη προσέγγισή της στο θέμα της εξόδου μπορεί να ανησυχήσει κάποιους από το 48% που τάσσονται υπέρ της παραμονής, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ελπίζουν ότι θα κεφαλαιοποιήσουν κέρδη σε ορισμένες περιοχές, όπως το Ρίτσμοντ Παρκ του Λονδίνου στις περσινές αναπληρωματικές εκλογές, που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.

Εργατικό Κόμμα
Συνοπτικά: Το Εργατικό Κόμμα διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία κατά του Brexit στο δημοψήφισμα, αλλά τώρα λέει πως το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό και αποσκοπεί σε μια «στενή νέα σχέση με την ΕΕ» με προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πώς το κόμμα βλέπει το Brexit: Οι Εργατικοί έχουν προσδιορίσει πολλά αιτήματα και τεστ στα οποία, λένε, πρέπει να ανταποκριθεί το Brexit:
Προστασία όλων των δικαιωμάτων που υφίστανται σήμερα για τους εργαζομένους, των δικαιωμάτων του καταναλωτή και προστασία του περιβάλλοντος
Επιδίωξη είναι μια «πρόσβαση χωρίς δασμούς» στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ δέχονται ότι η «πρόσβαση χωρίς αλλαγές» είναι αδύνατη
Αφήνουν την επιλογή μιας τελωνειακής ένωσης στο τραπέζι
Αρνούνται να δεχθούν το σενάριο της «μη επίτευξης συμφωνίας»
Όχι σε δεύτερο δημοψήφισμα για την τελική συμφωνία – όμως οι βουλευτές πρέπει να έχουν αποφασιστικό λόγο για το τι θα γίνει μετά
Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία να παραμείνουν στη χώρα από την «πρώτη μέρα»
Όχι στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμητικού στόχου για τη μετανάστευση
Παραμονή σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus και το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020, ύψους 80 δισεκ. ευρώ
«Τεκμήριο μεταφοράς αρμοδιοτήτων», σύμφωνα με το οποίο οι εξουσίες που θα επιστρέψουν από τις Βρυξέλλες θα αποδοθούν αυτόματα στις τοπικές κυβερνήσεις
Τι δεν ξέρουμε: Όπως και οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί δεν έχουν πει ακόμη πώς θα διαχειριστούν το θέμα της μετανάστευσης μετά το Brexit και δεν έχουν μιλήσει για το ύψος του «λογαριασμού του διαζυγίου» που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν.
Στιλ διαπραγμάτευσης: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν λέει ότι επιδιώκει «λογικές και σοβαρές διαπραγματεύσεις» και ότι δεν θα «απειλήσει την Ευρώπη».

 
Ποια είναι η θέση των βουλευτών: Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών τάχθηκαν υπέρ της παραμονής πριν από το δημοψήφισμα, αλλά οι περισσότεροι πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και τάχθηκαν υπέρ της επίκλησης του Άρθρου 50 στην ψηφοφορία που διεξήχθη τον Φεβρουάριο.

 
Κίνδυνοι και ανταμοιβές: Οι Εργατικοί ελπίζουν πως η αποδοχή του αποτελέσματος θα αποκρούσει επιθέσεις από τους Τόρις και το UKIP σε περιοχές που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου – περιλαμβανομένου του Στόουκ Σέντραλ όπου κέρδισαν σε αναπληρωματικές εκλογές τον Φεβρουάριο. Αλλά υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των βουλευτών για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός και οι Εργατικοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση να πρέπει να προσελκύσουν ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές μιας πολωμένης διαμάχης.

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες
Συνοπτικά: Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται σθεναρά υπέρ της ΕΕ και έχουν υποσχεθεί να σταματήσουν αυτό που αποκαλούν «καταστροφικό σκληρό Brexit».
Πώς το κόμμα βλέπει το Brexit: Κεντρική θέση στο πρόγραμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος –αυτή τη φορά για τους όρους της τελικής συμφωνίας για το Brexit– στο οποίο το κόμμα θα διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Οι Φιλελεύθεροι λένε επίσης ότι θα αγωνιστούν με «κάθε ικμάδα τους» για να διαφυλάξουν ορισμένες πλευρές της ένταξης στην ΕΕ, όπως η ενιαία αγορά, η τελωνειακή ένωση και η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων.
Θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και τη διατήρηση πανευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus.
Ποια είναι η θέση των βουλευτών: Όλοι οι βουλευτές των Φιλελευθέρων υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ και επτά από τους εννέα καταψήφισαν την επίκληση του Άρθρου 50, με τους άλλους δύο να απέχουν.
Κίνδυνοι και ανταμοιβές: Οι Φιλελεύθεροι ελπίζουν πως η θέση τους υπέρ της ΕΕ θα τους βοηθήσει να συγκεντρώσουν ψήφους σε περιοχές που έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής, όπως όταν κέρδισαν το Ρίτσμοντ Παρκ του Λονδίνου σε αναπληρωματικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που στηρίζονται στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δύο από τους βουλευτές τους εκπροσωπούν περιοχές που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου τον περασμένο Ιούνιο – κάτι που μπορεί να κάνει δύσκολο να περάσει στους ψηφοφόρους η θέση του κόμματος για διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

SNP
Συνοπτικά: Η ηγέτις του SNP Νίκολα Στέρτζον θέλει η Σκωτία να έχει ειδικό καθεστώς μετά το Brexit και να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας.
Πώς το κόμμα βλέπει το Brexit: Στο μανιφέστο του SNP αναφέρεται ότι θα ζητήσει να δοθεί θέση στην κυβέρνηση της Σκωτίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Λέει ότι θα αγωνιστεί για να κρατήσει τη Σκωτία στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Το SNP λέει επίσης ότι θα πιέσει την κυβέρνηση της Βρετανίας ώστε να διασφαλιστεί η θέση των εργαζομένων από την ηπειρωτική Ευρώπη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταχείρισης της αλιευτικής βιομηχανίας ως «διαπραγματευτικού χαρτιού».
Όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, και πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας, το SNP θέλει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Ποια είναι η θέση των βουλευτών: Οι 54 βουλευτές του SNP ψήφισαν μαζικά κατά της επίκλησης του Άρθρου 50 και αναμένεται να εξακολουθήσουν να αντιτίθενται στο Brexit στο επόμενο κοινοβούλιο.
Κίνδυνοι και ανταμοιβές: Το SNP ελπίζει πως θα επωφεληθεί από την υποστήριξη της Σκωτίας για την παραμονή στην ΕΕ (οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής με ποσοστό 62% έναντι 38%). Ωστόσο μια σημαντική μειονότητα των υποστηρικτών του εκτιμάται ότι τάχθηκαν υπέρ της εξόδου – ενώ οι Τόρις λέγεται πως στοχεύουν την έδρα στο Μόρεϊ του ηγέτη του SNP στο Γουεστμίνστερ Άνγκους Ρόμπερτσον, όπου η ψήφος υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα.

UKIP
Συνοπτικά: Το UKIP διεξήγαγε επί χρόνια εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και, καθώς βρίσκεται τώρα από την πλευρά των νικητών στο δημοψήφισμα, εμφανίζεται ως «ο φύλακας φρουρός του Brexit».
Πώς το κόμμα βλέπει το Brexit: Το κόμμα έχει ορίσει έξι «κρίσιμα τεστ» για το Brexit: υπεροχή του κοινοβουλίου, πλήρης έλεγχος της μετανάστευσης, μια «θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη» γύρω από την ακτογραμμή της Βρετανίας, μια έδρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καμία πληρωμή για το «διαζύγιο» με την ΕΕ και το Brexit να έχει «ολοκληρωθεί και τελειώσει» έως το τέλος του 2019.

Το Πράσινο Κόμμα
Η ηγέτιδα του Πράσινου Κόμματος της Αγγλίας και της Ουαλίας Κάρολαϊν Λούκας έχει ζητήσει να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί για το Brexit με τις Βρυξέλλες και οι Πράσινοι έχουν πει ότι θα είναι «πλήρως αντίθετοι» με το λεγόμενο «ακραίο Brexit».

Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας)
Το Plaid Cymru, που διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, λέει πως αν και ο λαός της Ουαλίας ψήφισε υπέρ της εξόδου, η παραμονή στην ενιαία αγορά πρέπει να διατηρηθεί ώστε να προστατευθούν οι δουλειές των Ουαλών.

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP)
Το DUP διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και, στο μανιφέστο του για τις φετινές εκλογές, αναφέρει ότι θέλει να δει μια «θετική» σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, περιλαμβανομένης της «αμοιβαίας πρόσβασης στις αγορές μας για την επίτευξη κοινών συμφερόντων».

SDLP
Οι βουλευτές του SDLP, που διεξήγαγαν εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καταψήφισαν την επίκληση του Άρθρου 50, υποστηρίζοντας ότι είναι «αντίθετο στη βούληση του λαού στη Βόρεια Ιρλανδία», όπου η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ενωτικοί του Όλστερ
Πριν από το δημοψήφισμα, το κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ δήλωνε πως είναι καλύτερα για τη Βόρεια Ιρλανδία να μείνει στην ΕΕ παρά να φύγει – αν και με την άποψη αυτή δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του. Λέει ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επιθυμεί «ανεμπόδιστη» πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ τάσσεται κατά των σκληρών συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Sinn Fein
Το Σιν Φέιν έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι «επιδιώκει να επιβάλει το Brexit στην Ιρλανδία». Θέλει η Βόρεια Ιρλανδία να έχει ένα «καθορισμένο ειδικό καθεστώς» εντός της ΕΕ.

Πηγή: BBC ΑΠΕ-ΜΠΕ