Κεφαλογιάννης: «Ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα του Κορινθιακού με τις μέδουσες και τις τσούχτρες»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητά της και πολλοί πολίτες επιζητούν τη συνδρομή της στην εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων.

0
150
Κεφαλογιάννη

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το σημαντικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στον Κορινθιακό Κόλπο λόγω της υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών και των τσουχτρών κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ο Κορινθιακός κόλπος επηρεάζει άμεσα τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, καθώς αποτελεί τη θαλάσσια γέφυρα μεταξύ των γεωγραφικών διαμερισμάτων της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετά σημεία της περιοχής έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση πληθυσμού μεδουσών και τσουχτρών σε τέτοιο σημείο ώστε να παρεμποδίζεται η οικονομική, αλιευτική, τουριστική δραστηριότητα και η ομαλή διαβίωση των κατοίκων των παραλιακών περιοχών. Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους αφού το φαινόμενο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ανασταλτικά για τους επισκέπτες.

Από ειδικούς επιστήμονες εκφράζεται η άποψη ότι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την τρομακτική αύξηση του αριθμού των μεδουσών μεταξύ άλλων είναι η υπεραλίευση, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης πλαγκτόν και η μείωση του αριθμού των φυσικών εχθρών της μέδουσας όπως είναι τα δελφίνια. Είναι φανερό ότι η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτό του Κορινθιακού κόλπου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με πολυποίκιλες επιπτώσεις στους κατοίκους και στο φυσικό περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητά της και πολλοί πολίτες επιζητούν τη συνδρομή της στην εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πώς μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχεδίου οικολογικής διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου;

– Ποιά κοινοτικά προγράμματα μπορούν να εκμεταλλευτούν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης;».