Σέρρες: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

0
173

Συμβολικό χαρακτήρα απέδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς, όπως τόνισε, είναι το πρώτο σημαντικό έργο που ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιόλογης και “συμβολίζει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη”.

Από τις Σέρρες, όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο κ. Πιτσιόρλας, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών κατασκευής της νέας υπερσύγχρονης μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που βρίσκεται κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Σερρών, υπογράμμισε με έμφαση ότι για να πάει η χώρα μπροστά “πρέπει να τολμήσουμε ν’ αλλάξουμε λαθεμένες αντιλήψεις του παρελθόντος” για να συμπληρώσει ότι από την μεταπολίτευση και μετά έγιναν κορυφαία λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή κρίση.

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κατασκευή του νέου αυτού έργου, μέσω του ΣΔΙΤ, αποδεικνύει περίτρανα πως πρέπει να κινηθεί και να λειτουργήσει η οικονομία της Ελλάδας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. “Μάθαμε”, συμπλήρωσε, “να τα περιμένουμε όλα από τα κράτος. Με τα λεφτά του κράτους, που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, λίγα έργα μπορούν να γίνουν. Αν όμως τα συνδυάσουμε και με ιδιωτικά κεφάλαια, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και το αποτέλεσμα θα είναι εδώ μπροστά μας ολοκληρωμένο σε είκοσι δυο μήνες”.

Ο κ. Πιτσιόρλας, έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα, για κοινούς αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να ακολουθεί κάθε κυβέρνηση. Συμπλήρωσε, πως είναι ντροπή να συνεχίζει η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της αδυναμίας να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, τόνισε στην ομιλία του ότι το περιβαλλοντικό αυτό έργο “σηματοδοτεί τις νέες πολιτικές που πρέπει και επιβάλλεται να εφαρμοστούν για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες”.

Υπογράμμισε, ότι το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο ΣΔΙΤ το 2011 και έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια, να ξεπεραστούν πολλοί σκόπελοι και προβλήματα, αντιδράσεις και κακές προκαταλήψεις του παρελθόντος, για να φτάσει σήμερα να ξεκινάει με τη συνδρομή του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο κ. Γεράνης, επαίνεσε τις προσπάθειες όλων δημάρχων της περιοχής στηρίζοντας το σημαντικό αυτό έργο και ευχαρίστησε θερμά τους πρώην υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Γ. Μανιάτη, γιατί, όπως είπε, το κράτος έχει συνέχει και αυτοί οι άνθρωποι βοήθησαν ώστε το έργο να προχωρήσει και να φτάσει στο σημερινό σημείο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του, εξήρε τη σημαντική συμβολή του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, ώστε να προχωρήσει το έργο, λέγοντας ότι ανήκει στην κατηγορία των ικανών και αποτελεσματικών ανθρώπων που πρέπει να επικρατήσουν στη χώρα, έξω και μακριά από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. “Το έργο αυτό που ξεκινάει σήμερα”, σημείωσε ο περιφερειάρχης, “είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να επιτευχθεί με την καλή και αποδοτική συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα έργο που έχουν ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία και οι Σέρρες. Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά ώστε οι εικόνες των τριτοκοσμικών χωματερών που προσβάλουν την Ελλάδα να αποτελούν πολύ γρηγορά παρελθόν”,τόνισε.

Ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Ματζούφας, στη σύντομη ομιλία του, δήλωσε ότι η έναρξη των εργασιών είναι μια συγκινητική στιγμή, γιατί μετά από πολύ κόπο οι προσπάθειες των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης δικαιώνονται. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι σε αυτά τα έξι χρόνια πολλές φορές κόντεψε το έργο να φύγει σε κάποια στροφή του δύσκολου δρόμου “αλλά φαινόταν ότι τελικά το έργο αυτό είχε μπει για τα καλά στις ράγες, προχωρούσε σωστά και έτσι έφτασε μέχρι το τέλος”. “Αν σε κάθε αλλαγή διοίκησης υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για τη χρησιμότητα του έργου, τότε το ρολόι θα γυρνούσε συνέχεια πίσω και δε θα γινόταν τίποτα απολύτως. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εργάστηκαν μεθοδικά υπήρχε εναρμονισμένη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους”, επισήμανε ο κ. Τζούφας.
Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των εταιρειών κ. Σουρέτης, υπογράμμισε ότι σε εποχές δύσκολες και κρίσιμες για την οικονομία και την ανάπτυξη της χωράς είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες και στα όσα μπορούν να πετύχουν. Τόνισε, ότι τα οφέλη από την κατασκευή του έργου είναι πολλαπλά (θέσεις εργασίας, ντόπια τεχνικά συνεργεία για την κατασκευή, σύγχρονη τεχνολογία) ενώ δεσμεύθηκε ότι η νέα μονάδας θα είναι ολοκληρωμένη σε λιγότερο από είκοσι δυο μήνες που ορίζει η σύμβαση.

Η ταυτότητα του έργου
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Το έργο προβλέπει την κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ετήσιας δυναμικότητας 63.000 τόνων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων της Π.Ε. Σερρών. Με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, θα γίνεται ανάκτηση μετάλλων, πλαστικού, χαρτιού και γυαλιού, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό για χρήση σε αποκαταστάσεις, περιαστικό πράσινο κ.ά.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου που ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών “ARCHIRODON GROUP NV”, “INTPAKOM Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλευτικών Κατασκευών” και “ENVITEC Α.Ε. Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Έργων”.
Το έργο συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η μονάδα θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Επίσης, θα περιλαμβάνει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και στην περίοδο λειτουργίας της μονάδας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ