Το ΕΚ υπέρ της περαιτέρω μείωσης των εκπομπών ρύπων

0
189

 Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη 14 Ιουνίου το σχέδιο κανονισμού για τις νέες υποχρεωτικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα πλαίσια της συμφωνίας των Παρισίων.

Οι μειώσεις των εκπομπών ρύπων θα συμβάλουν στην επίτευξη του ευρύτερου στόχου της ΕΕ για το 2030 ο οποίος αφορά όλους τους τομείς: μείωση κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα ρύπων το 1990. Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για αυτές τις μειώσεις στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός κατανέμει στην ουσία τους συνολικούς στόχους της ΕΕ σε δεσμευτικούς, εθνικούς στόχους για επιμέρους τομείς που δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα. Αυτοί είναι η γεωργία, οι μεταφορές, τα κτήρια και η διαχείριση των αποβλήτων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 60% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ .

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα υποχρεούται να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πορεία μείωσης των εκπομπών, η οποία θα υπολογίζει ως σημείο εκκίνησης το έτος 2018, αντί του 2020 που είχε αρχικώς προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αύξηση των εκπομπών κατά τα πρώτα έτη ή η αναβολή των μειώσεων αυτών.

Βρείτε εδώ (στα αγγλικά) λεπτομερή ανάλυση της νομοθετικής πρότασης, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους εθνικών στόχων και της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας ευελιξίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπρόσθετα τη θέσπιση στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2050, κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Επιβράβευση για την ανάληψη έγκαιρης δράσης

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την εφαρμογή ειδικών διατάξεων για την επιβράβευση της ανάληψης έγκαιρης δράσης από τις χώρες της ΕΕ, παρέχοντάς τους ουσιαστικά μεγαλύτερη ευελιξία στα τελευταία χρόνια του προγράμματος.

Το σχέδιο κανονισμού επιτρέπει στα κράτη μέλη να «δανείζονται» μέχρι και το 10% των δικαιωμάτων εκπομπής του επόμενου έτους προκειμένου να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το σχέδιο κανονισμού και η διαπραγματευτική εντολή εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 56 αποχές.

Επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. Οι άτυπες «τριμερείς» διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο υιοθετήσει και αυτό τη θέση του επί της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης.

Συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων

Το Κοινοβούλιο συζήτησε την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία των Παρισίων με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την Πρόεδρο των Νήσων Μάρσαλ, Hilda Heine. «Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της στην Ευρώπη», είπε η κ. Heine, υπογραμμίζοντας την ευάλωτη θέση της χώρας της απέναντι στην κλιματική αλλαγή. «Η χώρα βρίσκεται δύο μόνο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, δεν μπορούμε να τρέξουμε ούτε να κρυφτούμε πουθενά», προσέθεσε. «Η χώρα μου κινδυνεύει να μείνει ακατοίκητη προτού τελειώσει ο αιώνας», κατέληξε η ίδια.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα παγκοσμίως. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η ΕΕ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και τη βιομηχανία της. Με απλά λόγια, η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο λάθος. Εάν συνεργαστούμε όλα τα έθνη  μαζί, μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη».

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία των Παρισίων ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών εξέφρασε την πρόθεσή να προωθήσει τη συμφωνία UNFCCC 2015 και να την εφαρμόσει πλήρως