Ερώτηση Ελίζας Βόζεμπεργκ για τα πλοία στη Μεσόγειο που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία

0
104

Με αφορμή την επίσημη καταγραφή ύποπτων κινήσεων από εκατοντάδες πλοία στη Μεσόγειο, τα οποία απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού τους και πραγματοποιούν αμφίβολες στάσεις πριν την είσοδό τους σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη νέα ασύμμετρη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξηγεί ότι το φαινόμενο έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι πιθανότατα υπάρχει σύνδεση των πλοίων αυτών με τη διεθνή τρομοκρατία και τη δράση του ισλαμικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζητά από την Επιτροπή να λάβει ειδικά μέτρα ασφαλείας και να συνεργαστεί με την Europol, προκειμένου να αναλύσει τον πραγματικό κίνδυνο και να προληφθούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα μία νέα απειλή έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη Μεσόγειο, καθώς μεγάλα πλοία κλείνουν τις συσκευές εντοπισμού τους για να εξαφανιστούν από τα συστήματα παρακολούθησης, αφού έχουν κάνει ύποπτες στάσεις προτού προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί με εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών, ενώ ειδικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι πιθανότατα τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο τα τρωτά σημεία της ασφάλειας στη θάλασσα προκειμένου να μεταφέρουν όπλα και ανθρώπους στην Ευρώπη.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί ότι συνολικά 2.850 πλοία μετατράπηκαν σε “φαντάσματα” λίγο πριν την είσοδό τους στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ πολλά από αυτά εισήλθαν στην Ευρώπη από την Λιβύη, κοντά στο σημείο όπου έχει βάση το ισλαμικό κράτος, μετά την απενεργοποίηση των συσκευών εντοπισμού τους.

Δεδομένου ότι το εν λόγω φαινόμενο είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία και τον ISIS και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο που οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος έχουν αυξηθεί και η εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. απασχολεί την πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών, ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποιες είναι οι επίσημες πληροφορίες που έχει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα;

– Έχει γίνει πραγματική εκτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές (Europol);

– Έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου»;