Η Τήλος το καλύτερο Ενεργειακό νησί της Ευρώπης!

0
141

 

Δύο βραβεία απέσπασε το νησί της Τήλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες με παράλληλες δράσεις σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ακριτικό νησί των 400 κατοίκων αναδείχτηκε νικητής στη κατηγορία Ενεργειακά Νησιά αλλά απέσπασε και το Βραβείο Πολίτη για το οποίο πραγματοποιήθηκε online ψηφοφορία μεταξύ 12 έργων.

Σύμφωνα με την περιγραφή του σχεδίου που απέσπασε το βραβείο, στο ακριτικό νησί της Τήλου κοντά στη Ρόδο, συντελείται “ενεργειακή επανάσταση”, καθώς φέτος το καλοκαίρι θα αρχίσει να κατασκευάζεται ο πρώτος στη χώρα υβριδικός σταθμός με κεντρικό συσσωρευτή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και έξυπνο μικροδίκτυο.

Αυτό αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του έργου ΤΗΛΟΣ, σκοπός του οποίου είναι να καταδειχθεί πώς μπορούν τα νησιά να πάψουν να εξαρτώνται από ακριβές και ρυπογόνες εισαγωγές ενέργειας, να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Με πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, η Τήλος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που είναι ωστόσο επιρρεπές σε βλάβες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το έργο ΤΗΛΟΣ προβλέπει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές, το οποίο θα μετατρέψει το νησί σε ένα ανθεκτικό, βασιζόμενο σε ΑΠΕ, μικροδίκτυο που θα χρησιμοποιεί μόνον αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ένα έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης θα μπορεί να απομονώσει το νησί σε περίπτωση βλάβης του καλωδίου και να το επανασυνδέσει με την Κω μόλις αποκατασταθεί η βλάβη.

Όταν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ΤΗΛΟΣ θα καλύπτει περίπου το 70% της τοπικής ζήτησης σε αυτοτελή λειτουργία, με στόχο να προσεγγίσει το 100% στο εγγύς μέλλον. Το εμπορικό δυναμικό του μοντέλου αυτού μπορεί να είναι σημαντικό δεδομένου του αριθμού των ελληνικών νησιών που επί του παρόντος εξαρτώνται από την εισαγωγή ενέργειας από το πετρέλαιο. Το εν λόγω έργο έχει δημιουργήσει πλατφόρμα όπου συμμετέχουν τα νησιά Pellworm, La Graciosa και Κορσική για την ανταλλαγή εφαρμόσιμων συμπερασμάτων με άλλα ευρωπαϊκά νησιά.

Περισσότερες πληροφορίες

 Με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας αναγνωρίζεται η εξαιρετική καινοτομία στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Οι επικρατέστερες υποψηφιότητες επιλέχθηκαν από κατάλογο προεπιλογής με τα επιτυχέστερα έργα καθαρής, ασφαλούς και αποδοτικής ενέργειας της χρονιάς. Τα βραβεία, που απονέμονται από κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και από ευρωπαίους πολίτες, αναδεικνύουν νέους τρόπους για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης.

Δώδεκα έργα είχαν προεπιλεγεί για τα βραβεία που απονεμήθηκαν στις πιο επιτυχημένες καινοτομίες της χρονιάς όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή την ενεργειακή απόδοση.

Τα Βραβεία αναδεικνύουν την καινοτομία αιχμής για τη μετάβαση σε καθαρή, ασφαλή και αποδοτική ενέργεια, αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της ετήσιαςΔιάσκεψης για την πολιτική EUSEW (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας) και απονεμήθηκαν σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή — Καταναλωτές, Δημόσιος Τομέας, Επιχειρήσεις και Ενεργειακά Νησιά. Όλα τα υποψήφια έργα διαγωνιστήκαν επίσης για τοΒραβείο του Πολίτη που επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία στο διαδίκτυο.

Η κατηγορία “Ενεργειακά νησιά” επιβραβεύει πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα αυτονομία σε καθαρή ενέργεια, πρωτοβουλίες δηλ. που συμβάλλουν στην αύξηση της βιώσιμης ενεργειακής ασφάλειας σε κοινότητες που δεν συνδέονται με ευρύτερο δίκτυο.