Οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους ενόψει της συνόδου κορυφής

0
106
european parliament strasbourg

Η μετανάστευση, το Brexit και η άμυνα αποτελούν τις προτεραιότητες των ευρωβουλευτών ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

Στη σημερινή συζήτηση με την μαλτέζικη προεδρία του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ, οι ευρωβουλευτές επέκριναν σφοδρά τις καθυστερήσεις στο Συμβούλιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών «απογοητευτική» και «επαίσχυντη».

Πολλοί ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη εξασφάλισης και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα αυτό. Το θέμα των συμφωνιών με χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Λιβύη, δίχασε την ολομέλεια. Ορισμένοι ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη χώρα αυτή, την οποία χαρακτήρισαν ως αποτυχημένο κράτος, ενώ άλλοι ζήτησαν να συναφθεί η συμφωνία ΕΕ-Λιβύης προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις απώλειες ζωών στη Μεσόγειο.

Πολλοί από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων αναφέρθηκαν και στο Brexit, σε συνέχεια και των εκλογών της περασμένης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιοι δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε σαφώς ότι αποκλείσθηκε πλέον το σενάριο ενός «σκληρού» Brexit, ενώ άλλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις και για την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το Brexit. Ζητήθηκε επίσης να διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα επισκιάσει όλους τους άλλους τομείς πολιτικής.

Τέλος, αρκετοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών.