“Τα ευρωπαϊκά προβλήματα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις”, τόνισε στην ομιλία του στην Αθήνα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ

0
72

Θερμός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος, κατήγορος του εθνικού εγωισμού που εκδηλώνεται από ορισμένες χώρες στο μεταναστευτικό και υπερασπιστής της προσπάθειας που έγινε με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Γιούνκερ για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση και να κρατηθεί ενωμένη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, στην ομιλία που εκφώνησε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με την οποία ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή του.

 

«Είμαι 44 ετών. Ανήκω στην πρώτη γενιά που ζει μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική. Κάθε προηγούμενη γενιά πήγε στον πόλεμο. Αλλά το θέμα σήμερα είναι πώς θα πείσουμε τη νέα γενιά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του με κάποιες θεμελιώδεις παρατηρήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ στη δεκαετία του 60 ήταν 34% του παγκόσμιου και σήμερα είναι 23% και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σήμερα 7%. Γινόμαστε όλο και μικρότεροι. Όλοι έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας, τόνισε

 

Αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς τη συμβολή της Ελλάδας, γι αυτό πιστεύω ότι και για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις η συμμετοχή της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας».
Τόνισε μάλιστα ότι «δεν θέλω να έχω μια γαλλική Ευρώπη ή μια γερμανική Ευρώπη, θέλω να έχω μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην ήπειρό μας».
Ερχόμενος στην καθημερινή πραγματικότητα είπε ότι η Ελλάδα έζησε την πολλαπλή κρίση, την οικονομική και τη μεταναστευτική και σημειώνοντας ότι ήταν επιτυχής η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ευρωπαϊκές απαντήσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα».
Μίλησε πρώτα για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την οποία γνώρισε η Ευρώπη εδώ και δέκα χρόνια και όπως είπε, η ΕΕ διέσωσε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας πέντε χώρες: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Απ΄ αυτές οι τέσσερις είναι εκτός προγράμματος με θετική τροχιά και η Πορτογαλία μάλιστα έχει ανάπτυξη 4% . Είναι λοιπόν ανόητο, πρόσθεσε, να μιλάμε για Βορρά και Νότο καθώς βλέπουμε την Πορτογαλία να κάνει πρόοδο. Πιστεύω ότι η προσπάθεια να κρατηθεί η ευρωζώνη ενωμένη ήταν μια επιτυχημένη ιστορία. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και στην περίπτωση της Ελλάδας. Προσπάθησε να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και μέσα στο ΕΛΚ ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

 

Έκανε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά, λέγοντας ότι οι περικοπές στην Ελλάδα, του τρίτου προγράμματος οφείλονται στις λάθος αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και με οικονομικούς και με πολιτικούς όρους γιατί κατέστρεψε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία μέσα στην ΕΕ. Είναι ένα ερώτημα που ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει γιατί τέσσερις χώρες έχουν επιστρέψει στις αγορές και μια χώρα δεν τα καταφέρνει ακόμη, πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Βέμπερ, η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει επενδύσεις και αναφέρθηκε στο Σχέδιο Γιούνκερ το οποίο μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επανέλαβε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι επιτυχημένη ιστορία και ότι πρέπει και στη Λιβύη να ενεργήσουμε με το ίδιο ενωτικό πνεύμα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε αλληλεγγύη, τόνισε. Δεν είναι αποδεκτό κάποιες χώρες να λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για το μεταναστευτικό. Δεν είναι αποδεκτό στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε εμφατικά στηλιτεύοντας τον εθνικό εγωισμό κάποιων χωρών.

Μιλώντας για τις σχέσεις πολιτών και ΕΕ σημείωσε ότι υπάρχει ένα χάσμα, ότι υπάρχουν τα τεχνικά ζητήματα που είναι απρόσιτα στον μέσο ευρωπαίο πολίτη αλλά πρέπει παράλληλα να δεχθούμε,σημείωσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη κατάργηση της περιαγωγής και η μεταφορά δεδομένων από χώρα σε χώρα. Μετακινείσαι και είναι σαν να ζεις στη χώρα σου, είπε.
Έκλεισε την ομιλία του με μια συγκινησιακή αναφορά στον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης, που ενεργοποιεί το συναίσθημα και τη συγκίνηση, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και τους αριθμούς.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ