Βόζεμπεργκ: «Μεγάλη πλειοψηφία απέσπασε η έκθεση για το έγκλημα στο διαδίκτυο»

0
155

Σχεδόν ομόφωνα ψηφίστηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για τον αγώνα κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αρμόδια εισηγήτρια της οποίας είχε οριστεί εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για Νομικές και Εσωτερικές Υποθέσεις, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Η κυρία Βόζεμπεργκ κατά την έναρξη της ψηφοφορίας δήλωσε ότι πρόκειται για μία φιλόδοξη έκθεση, που φιλοξενεί με τρόπο παραγωγικό διαφορετικές απόψεις και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα κατά του κυβερνοεγκλήματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η έκθεση αυτή, με τη σύμπτωση των απόψεων πολλών πολιτικών ομάδων, μπορεί να είναι περήφανη ότι κάνει μία σοβαρή προσέγγιση για τους δρόμους που πρέπει να ακολουθηθούν και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα πρέπει να παρακολουθεί τις πράξεις των δραστών στο διαδίκτυο».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη μέλη το ηλεκτρονικό έγκλημα ξεπερνά σε έκταση και ένταση ακόμα και τις παραδοσιακές μορφές εγκλημάτων και γίνεται έκκληση για μία συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αναφορές για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ευρώπη και εντοπίζονται οι ανεπάρκειες σε νομοθετικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, που εμποδίζουν τις αρχές επιβολής του νόμου να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους δράστες.

Συγκεκριμένα, η έκθεση πραγματεύεται σημαντικά ζητήματα όπως η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις διωκτικές αρχές των Κρατών – μελών αλλά και με τους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό των δραστών, η συλλογή και χρήση των ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων αλλά και το θέμα του εφαρμοστέου δικαίου στις διασυνοριακές υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Επίσης, περιλαμβάνονται διατυπώσεις για την προστασία των θυμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων και των παιδιών που έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο, καθώς και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών στον κυβερνοχώρο, ιδίως όταν πρόκειται για την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP