Ο Κεφαλογιάννης ζητά την ενεργοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη

0
68

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την συγκεκριμένη ερώτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης πρόβλεψης πυρκαγιών, καθώς και τη δυνατότητα αποζημίωσης του κατεστραμμένου κεφαλαίο στη γεωργία και των δημόσιων υποδομών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι πρόσφατες φωτιές στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης στην Πελοπόννησο προκάλεσαν και πάλι σημαντικές ζημιές. Κατοικίες έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημιά στα χωριά Κότρωνας και Σκουτάρι. Στις δημόσιες υποδομές και στα δίκτυα έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες, δάση και γεωργικό κεφάλαιο καταστράφηκαν και εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς ασφαλέστερες παραθαλάσσιες τοποθεσίες.

Η παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού των δασικών κυρίως πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου είναι γεγονός. Ήδη, η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα δασικά οικοσυστήματα της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσογείου προβλέποντας αύξηση του αριθμού των ημερών έντονου καύσωνα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι αναγκαία η λήψη ολοκληρωμένων μέτρων όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διακρατικό επίπεδο.

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και τις Μεσογειακές Χώρες της Ε.Ε. με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών;

– Σε ποιά κοινοτικά ταμεία μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες πολίτες και οι αυτοδιοικητικές Αρχές για την κάλυψη μέρους των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ανατολική Μάνη;».