Κεφαλογιάννης: «Απαραίτητη η κοινοτική στήριξη και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις φονικές πυρκαγιές»

0
79

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, συνυπέγραψε επίκαιρη ερώτηση Ευρωπαίων συναδέλφων το&u psilon; σχετικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ήδη κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έχουν σημειωθεί φονικές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Με την ερώτησή τους, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τις σοβαρές υλικές ζημιές πολύ μεγάλης κλίμακος που προκαλούν οι πυρκαγιές αλλά και το σημαντικότερο τις ανθρώπινες απώλειες.

Τονίζουν, επίσης, όχι μόνο την έλλειψη ειδικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της ξηρασίας, αλλά κυρίως την ανάγκη περαιτέρω κοινοτικής αλληλεγγύης και βοήθειας.

Ακόμη, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Να κινητοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ζημίες που προκαλούνται από τις πυρκαγιές.

– Να δρομολογήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς παρέμβασης για τη δημιουργία των κατάλληλων νομικών και δημοσιονομικών μέσων, μέσω ενός κοινοτικού οργανισμού για την προστασία των δασώ&nu ;.

– Να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις οδηγιών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και της ξηρασίας στην Ε.Ε., όπως γεωργικές ενισχύσεις για τη δημιουργία και τη συντήρηση πυροπροστατευτικών έργων.