Ολοκληρώθηκε ο Οδικός άξονας της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΕΓΝΑΤΙΑ

0
201

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη το τελευταίο, βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού Πέρδικα Ιωαννίνων – Α/Κ Εγνατίας, μήκους 14 χιλιομέτρων, με το οποίο ολοκληρώνεται στο σύνολό της και παραδίδεται σε κυκλοφορία η Ιόνια Οδός.

Η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου μεταμορφώνει άμεσα τις οδικές μεταφορές σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, μειώνει γεωμετρικά τις χρονοαποστάσεις και αναδεικνύει περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν συγκοινωνιακά απομονωμένες. Ο δρόμος των 196 χιλιομέτρων από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα καλύπτεται πλέον σε μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά, όταν για την ίδια απόσταση απαιτούνταν τουλάχιστον 3 ώρες και 30 λεπτά.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες χαρακτήρισε την παράδοση σε πλήρη λειτουργία της Ιόνιας Οδού σημαντική στιγμή για την Ήπειρο και την Ελλάδα. Σηματοδοτεί τη λήξη της απομόνωσης της Ηπείρου, μίας από τις φτωχότερες Περιφέρειες, όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης εξαιτίας της έλλειψης βασικών και κρίσιμων υποδομών.

«Με την ολοκλήρωση αυτού του αυτοκινητόδρομου στην ουσία ανοίγει ένας δρόμος ανάπτυξης, ένας δρόμος παραγωγικής ανασυγκρότησης και εξόδου από την απομόνωση για τους κατοίκους και τους πολίτες της Ηπείρου» τόνισε ο Γιώργος Δέδες, ο οποίος έδωσε έμφαση στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας με τις οποίες έχουν κατασκευαστεί όλοι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, ενσωματώνοντας τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή “Αβγό”, παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος (Ιωαννίνων) και Μάριος Κάτσης (Θεσπρωτίας), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, οι Δήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας και Νίκος Γκόλας, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ και της Παραχώρησης, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.