Καταδίκη της τρομοκρατίας από την Ισλαμική Ένωση Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (IRTVU)

 

Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών,  οι προκλήσεις των δημοσιογράφων στο νέο διαδικτυακό περιβάλλον, η συνεργασία και η προστασία τους αλλά και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της 9ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Ένωσης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (IRTVU) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mashhad (Ιράν) από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου 2017.

Η επιλογή της πόλης Mashhad, στο βορειοανατολικό Ιράν, ως πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού για το 2017 για την περιοχή της Ασίας έγινε από τον Ισλαμικό Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (ISESCO). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, η Mashhad φιλοξενεί πάνω από 27 εκατομμύρια ιρανούς και περίπου δύο εκατομμύρια ξένους προσκυνητές στο ιερό ναό του Imam Reza (AS).

Λεζάντα: Ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Ένωσης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (IRTVU), Ali Karimian στην εναρκτήρια εκδήλωση

Η έναρξη της 9ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης της Ισλαμικής Ένωσης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης έγινε με την παρουσία του Ali Shamkhani, γραμματέως του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, του Ammar Hakim, επικεφαλής της Εθνικής Ιρακινής Συμμαχίας, κορυφαίων αξιωματούχων από το Ιράν και άλλες μουσουλμανικές χώρες, καθώς και πολιτικών πρόσωπων, διευθυντών καναλιών και εμπειρογνωμόνων των ΜΜΕ από 230 ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς 36 χωρών, όπως το Ιράκ, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, την Υεμένη, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, τις Φιλιππίνες, το Σουδάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Από αριστερά: Ο ΓΓ της Επιτροπής Υποστήριξης Δημοσιογράφων Yaser AlSayegh, η Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου, ο Τυνήσιος δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης ΜΜΕ Zouhir Latif και η Ιορδανή ακαδημαϊκός Hayat Howayyek στο πάνελ

Με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα της IRTVU, Ali Karimian παραβρεθήκαν και πήραν μέρος σε ένα κατεξοχήν δημοσιογραφικό πάνελ με θέμα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά ΜΜΕ τις ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Υποστήριξης Δημοσιογράφων Yaser AlSayegh, η Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Tibor Macak. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ιράν παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στην οποία συμμετείχαν 600 εκπρόσωποι από 36 Ισλαμικές χώρες και συναντήθηκαν με ιδιοκτήτες, διευθυντές και δημοσιογράφους.

Λεζάντα: Ο ΓΓ της Επιτροπής Υποστήριξης Δημοσιογράφων Yaser AlSayegh, η Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου και ο ΓΓ της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Tibor Macak

Επίσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ερευνητές και διανοούμενους που παρευρέθησαν στη ΓΣ της IRTVU. Συμφωνήθηκε από όλους η έναρξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ και των Ισλαμικών χωρών με στόχο την εδραίωση των σχέσεών τους αλλά και την ανάγκη αλλαγής της αντίληψης ότι το Ισλάμ είναι συνδεδεμένο με την τρομοκρατία. Όλοι ανεξαιρέτως καταδίκασαν την τρομοκρατία και εξέφρασαν την επιθυμία τους για καλύτερη και περισσότερη ενημέρωση των δυτικών ΜΜΕ περί του Ισλαμικού κόσμου.

Λεζάντα: Συνάντηση με συναδέλφους από Ισλαμικές χώρες

Στο περιθώριο της ΓΣ της Ισλαμικής Ένωσης Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (IRTVU) πραγματοποιήθηκε το 7ο φεστιβάλ κινηματογράφου Ettehad, έκθεση Τεχνολογίας των Μέσων Ενημέρωσης και το  Συνέδριο Κοινωνικών Μέσων.

Ο διευθυντής της επιτροπής τύπου και δημοσιότητας της IRTVU Mahmoud Ashtari, τόνισε ότι οι 450 νέες ταινίες για το κίνημα αντίστασης της Χεζμπολάχ που παρουσιάστηκαν,  παρήχθησαν κατά τη διάρκεια ενός έτους από ιδρύματα που συνδέονται με την Ένωση.

Η Ισλαμική Κινηματογραφική Αγορά έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές των ισλαμικών χωρών. Σε αυτές συγκαταλέγονται το Ιρανικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση, IRIB, το Ίδρυμα Κινηματογράφου Farabi, το Ινστιτούτο για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων (IIDCYA), το Πειραματικό Κέντρο Κινηματογράφου (DEFC).

ΣΧΕΤΙΚΑ