Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών σε Πορτογαλία και Ισπανία

39

Ο πρόεδρος Ταγιάνι ζήτησε την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία και την Ισπανία και τα θύματα του τυφώνα Οφελία στην Ιρλανδία.

Το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό, δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγιάνι επισημαίνοντας ότι 750.000 εκτάρια δασών καταστράφηκαν φέτος, ενώ  περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην Πορτογαλία. Ζήτησε να συσταθεί επειγόντως μία ευρωπαϊκή υπηρεσία πολιτικής προστασίας που θα βοηθάει τις κοινότητες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι Ταγιάνι, Τουσκ και Γιούνκερ συμφώνησαν να δωρίσουν το χρηματικό έπαθλο που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα μέσω του βραβείου Prince of Asturias στις κοινότητες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές.

Η ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των δασικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία και την Ισπανία και τα θύματα του τυφώνα Οφέλια στην Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μάλτα. Η οικογένειά της θα παραστεί αύριο στην ολομέλεια στην σύντομη αυτή τελετή.

Εισερχόμενοι ευρωβουλευτές

Rory Palmer (Σοσιαλιστές, ΗΒ) από 3 Οκτωβρίου.

Απερχομένοι ευρωβουλευτές

Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) από 8 Νοεμβρίου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη/Τετάρτη: Συζήτηση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Η συζήτηση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στην ΕΕ θα λάβει χώρα την Τετάρτη το πρωί μετά την κοινή συζήτηση για το Σύστημα για την καταχώριση δεδομένων εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θα υπάρξει σχετικό ψήφισμα το οποίο θα υιοθετηθεί στην ολομέλεια Νοεμβρίου.

Αιτήματα των επιτροπών για έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 69γ) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.

Εάν, εντός 24 ωρών (Τρίτη τα μεσάνυχτα), δεν υπάρξει κανένα αίτημα να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.