Η πρώτη εκδήλωση επίσημου ποντιακού φορέα στο ευρωκοινοβούλιο

47
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίηθηκε στις 17 Οκτωβρίου η πρώτη εκδήλωση επίσημου ποντιακού φορέα στο ευρωκοινοβούλιο, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη και η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και την ευγενική υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Θέμα του συνεδρίου ήταν: “Αυλη και μνημειακή χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία σήμερα” Στόχος της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν ομιλητές από Γερμανία, Τουρκία και Ιταλία, ήταν να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή ένωση για την ανάγκη ανάλυψη πρωτοβουλιών για την διαφύλαξη των οικιστικών μνημείων στην Τουρκία σήμερα. Μια ανάγκη που γίνετε ακόμη ποιο επιτακτική μετά τον βίαιο διωγμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, με αποτέλεσμα την γενοκτονία 353.000 Ελλήνων Ποντίων. Παράλληλα αναδείχθηκε και πάλι το θέμα της διεκδίκησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την διεθνή κοινότητα, θέτοντας και την σημερινή Τουρκία προ των ευθυνών της εάν πραγματικά θέλει να λέγετε μια δημοκρατική χώρα. Η προσωπική παρουσία του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου κ. Wieland οπως και η μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του ευρωκοινοβουλίου αλλά και διαφόρων διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και η μεγάλη ανταπόκριση των οργανωμένων ποντιακών φορέων της Ευρώπης οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο, μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουνε με περισσότερες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ως Ομοσπονδία Ποντίων στην Ευρώπη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη για την πολύτιμη συνεργασία, όπως επίσης και ολους τους συνεργάτες του που δούλεψαν αδιάκοπα όλο αυτό το διάστημα για την διοργάνωση της εκδηλώσης. Ευχαριστούμε θερμά ολους τους εισηγητές του συνεδρίου. Τους κ. Ottmar Oehring (Konrad-Adenauer-Stiftung e.V.), κ. Claudio Monge (Ιταλός ιερέας και θεολόγος από το πολιτιστικό κέντρο DoSt-1 της Κωνσταντινούπολης), κ. Δημήτριος Κούρτης (νομικός, ειδικός σε θέματα γενοκτονιών) και κ. Θεοδόσης Κυριακίδης (ιστορικός/θεολόγος, ερευνητής Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ) 9084 VR

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ VERBAND DER VEREINE DER GRIECHEN AUS PONTOS IN EUROPA

Βραβείο Ακαδημiας Αθηνών Ehrenpreisträger der Athener Akademie Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη αλλά και τον ίδιο προσωπικά ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική υποστήριξη, δηλώνοντας μάλιστα πως θα στήριξη και άλλου τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ομοσπονδία μας. Ευχαριστούμε την ΕΡΤ 3 η οποία κάλυψε το σύνολο της εκδηλώσεως όπως επίσης την εφημερίδα Εύξεινος Πόντος και τον Φορη Πεταλίδη οπως επίσης και την ηλεκτρονική εφημερίδα e-Pontos και τον Θεόφιλο Κοτσίδη.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς Για το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Αναστάσιος Οσιπίδης       Χρήστος Πεχλιβανίδης