Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 23-26 Οκτωβρίου 2017

0
71
Ευρώπη Κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συζητήσει με τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στις 19-20 Οκτωβρίου, η οποία επικεντρώθηκε στη μετανάστευση και το άσυλο, την άμυνα και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου
Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ θα συζητήσουν το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της προστασίας των δημοσιογράφων, μετά τη βίαιη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia, η οποία ερευνούσε το σκάνδαλο των «Panama Papers», καθώς και υποθέσεις διαφθοράς και διακίνησης ναρκωτικών.

Προστασία των επενδυτών και της ευρωπαϊκής οικονομίας από επισφαλή χαρτοφυλάκια δανείων
Ο κανονισμός που θα καταστήσει τα χαρτοφυλάκια δανείων απλούστερα και πιο διαφανή θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη.

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης
Η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος για την επιτάχυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και την καταγραφή όλων των ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στο ΕΚ την Τετάρτη.

Αποσπασμένοι εργαζόμενοι: το ΕΚ έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη
Το ΕΚ θα ξεκινήσει συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους, καθώς η ολομέλεια αναμένεται να στηρίξει την εντολή διαπραγμάτευσης την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Ανακοίνωση του νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2017
Την απόφαση για το νικητή του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ θα λάβει την Πέμπτη στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

Το ΕΚ ζητά τη σταδιακή κατάργηση του glyphosate και την πλήρη απαγόρευσή του ως το 2020
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate έως το Δεκέμβριο του 2020 και την εφαρμογή άμεσων περιορισμών στη χρήση της εν λόγω ουσίας.

Ενίσχυση της χρήσης οργανικών και ασφαλέστερων λιπασμάτων στην ΕΕ
Η πώληση καινοτόμων λιπασμάτων που παράγονται από οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά θα πωλούνται ευκολότερα στην ΕΕ βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να εισαγάγουν όρια για τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο, στα φωσφορικά λιπάσματα προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον.

Συστήματα ελάχιστου εισοδήματος για την εξάλειψη της φτώχειας
Η θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξαλειφθεί η φτώχεια, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές στο σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.