Στη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Τη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας τιμά φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

48

Στη Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση (Julio Borges) και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González, απονέμεται το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για την Ελευθερία της Σκέψης, με απόφαση του προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι και των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 26 Οκτωβρίου.

Η Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα τελεί σε πολιτική κρίση. Το κυβερνών κόμμα περιορίζει σταθερά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη, ενώ τον Μάρτιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε τη νομοθετική εξουσία από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση. Ο Julio Borges, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, συνόψισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα ως εξής: «Αυτό που ζούμε στη Βενεζουέλα δεν είναι απλώς μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι μια ζωτική, υπαρξιακή αντιπαράθεση σε θέματα αρχών».

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Foro Penal Venezolano (Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας), μιας διακεκριμένης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βενεζουέλας που παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε όσους έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, οι πολιτικοί κρατούμενοι υπερβαίνουν τους εξακόσιους, ενώ τεκμαίρεται ότι έχουν πέσει θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανισμών και επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται οι διακεκριμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Τον Ιούλιο, αφού είχε περάσει περισσότερα από τρία χρόνια φυλακισμένος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Leopoldo López τέθηκε προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2017 μεταφέρθηκε και πάλι στη φυλακή. Ένα άλλο επιφανές στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο Antonio Ledesma, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2015, ενώ τόσο ο πρώην δήμαρχος του Iribarren, Alfredo Ramos, όσο και ο πρώην δήμαρχος του San Cristobal, Daniel Ceballos, έχουν επίσης φυλακιστεί, όπως και ο φοιτητής και ακτιβιστής Lorent Saleh. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται και δύο ισπανοί πολίτες, οι Andrea Gonzalez και Yon Goicoechea.

Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 130 αντιπολιτευόμενοι έχουν δολοφονηθεί και περισσότεροι από 500 έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα.

Η τελετή απονομής

Η τελετή απονομής του βραβείου (και του χρηματικού ποσού των 50.000 ευρώ που το συνοδεύει), θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι τελικοί υποψήφιοι

Η Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, η Aura Lolita Chavez Ixcaquic και ο Dawit Isaak, ήταν οι τρείς τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Ζαχάρωφ. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους, εδώ.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.